Návod, ako napísať životopis a motivačný list, ktorý zaujme

Napísanie efektívneho životopisu a motivačného listu je kľúčovým krokom pri hľadaní práce. Na prvom dojme záleží a tieto dokumenty môžu rozhodnúť o tom, či budete vybraní na pohovor. V tomto článku sa zameriame na to, ako napísať životopis a motivačný list, ktorý bude vynikať a zvýši vaše šance na úspech.

09.11.2023 18:00
zivotopis hladanie prace
debata

Zvoľte vhodný formát

Začnite tým, že vyberiete vhodný formát životopisu. Najbežnejším formátom je chronologický, ktorý uvádza vaše pracovné skúsenosti v obrátenom chronologickom poradí, počnúc poslednou prácou.

Nechajte si pomôcť

Výberom zaujímavej šablóny môžete dodať svojmu životopisu osobitý vzhľad a zaujať zamestnávateľa hneď na prvý pohľad. Na vytvorenie životopisu môžete využiť šablóny, ktoré sú k dispozícii na rôznych online platformách. Základné vzory vám poskytne aj obyčajný Word a jeho šablóny. Ak chcete niečo naozaj neopozerané, skúste využiť napríklad Canvu – jednoduchý online nástroj na grafický dizajn.
Existuje aj mnoho ďalších webových stránok a nástrojov, ktoré vám poskytnú bezplatné formáty a inšpiráciu pre váš životopis ako sú napríklad: Kickresume.com, Zety, Resume.com alebo VisualCV.

Blysnite sa

Ak bude súčasťou životopisu aj vaša fotografia, pomôžete tak personalistom zapamätať si vaše CV. V dobe perfektných fotoaparátov v našich chytrých telefónoch už nemusíte míňať tisíce za business fotenie, stačí poprosiť rodinu, či priateľov o pár snímok. Pri fotení sa držte týchto pravidiel:

  • Posvieťte si na to! Dobre osvetlená miestnosť je základ dobrej fotky.
  • Šaty robia človeka. Buďte sami sebou a oblečte sa, akoby ste práve odchádzali do práce.
  • Pretvárka vám nepomôže. Americký úsmev, alebo prísny pohľad drsniaka nechajte bokom. Aj tu platí, buďte sami sebou a myslite na to, že pozitívny výraz vám pomôže k dotvoreniu toho správneho dojmu vášho profilu.
  • Žiadne selfie ani fotky z dovolenky. Selfie je vždy spoznať z držania tela a väčšinou nerobí dobrý dojem. Fotky z dovolenky, či svadby a plesu šetrite pre kamarátov a rodinu. Do CV nepatria.

Pomenujte, aké pozície hľadáte

Ďalším dôležitým krokom je zamerať sa na konkrétnu pozíciu, o ktorú žiadate. V tomto ohľade môže umelá inteligencia (AI) byť vašim užitočným spojencom. Neváhajte využiť AI na to, aby vám pomohla definovať názvy pozícií, kam sa hodíte – môžete využiť nástroje ako je Google Bard alebo ChatGPT. Názvoslovie rolí na trhu práce môže byť zložitou džungľou, ale s podporou AI môžete lepšie určiť, ako presne sa vaše zručnosti a skúsenosti hodia k danej pozícii. Túto informáciu môžete uviesť pod kontaktné údaje alebo ju priradiť do sekcie ako „Predstavenie“ alebo „O mne“ na začiatku životopisu.

Prezentuje dôkazy namiesto sľubov

Keď popisujete svoje predchádzajúce zamestnanie, zamerajte sa na uvádzanie konkrétnych príkladov. To zahŕňa dôležité úlohy, projekty a aktivity, ktoré ste mali na starosť. Vyvarujte sa všeobecným popisom a klišé, ako sú „plnenie úloh“ alebo „spolupráca s tímom.“ Namiesto toho, ponúknite konkrétne príklady, ktoré ilustrujú vaše schopnosti.
Ďalej by mali byť zrejmé reálne úspechy a výsledky. Tu je miesto prípadne na kvantifikáciu vašich úspechov. Napríklad, ak ste prispeli k navýšeniu predaja o 30 % v rámci zverených regiónov, takýto konkrétny údaj je oveľa presvedčivejší ako obyčajný opis „zvýšenia predaja“.

Ukážte čo viete

V sekcii vzdelanie uveďte školu, titul a dátum ukončenia. Nezabudnite zahrnúť relevantné certifikáty alebo kurzy. Ďalej vytvorte sekciu s kľúčovými zručnosťami, ktoré zodpovedajú pozícii. Sem patria technické zručnosti, jazyky, softvérové nástroje a ďalšie praktické schopnosti, ktoré máte.

Nechajte sa uloviť

Vaše CV by sa malo zrkadliť aj vo vašom LinkedIn profile, ktorý by ste mali uviesť v záhlaví životopisu, hneď pod email a telefón. Nebojte sa použiť aj rovnakú fotografiu. Správne nastavený profil na LinkedIn vám môže priniesť zaujímavé kariérne výzvy bez väčšej námahy.

Využite silu referencií

Na koniec životopisu môžete uviesť referencie alebo poznamenať, že sú k dispozícii na vyžiadanie alebo na vašom LinkedIn profile, na ktorý uvediete odkaz. Teraz máte teoretickú prípravu, ako zostaviť atraktívne CV. Zostáva to najťažšie a to pretaviť teóriu do praxe a nájsť si svoju prácu snov.

A na záver skúsenosť z praxe od HR manažérky Jany Šebešovej z Phoenix/BENU: „Predstavte si, že na druhej strane má personalista občas ani nie minútu na to, aby sa rozhodol, či profil posunie ďalej alebo ho zamietne. Potrebuje Vás „prescanovať“ a rozhodnúť sa. Určite nezaberá siahodlhé CV vo forme románu, ťažko sa číta a orientuje v ňom. Jednoduchosť, systém, štruktúra, základné dáta – čo viem, kde som pracoval, študoval, a najmä čo chcem robiť – by mali dýchať z Vášho CV. Taktiež pomôže unikátnosť. Ak si aj vyberiete šablónu, je to v poriadku, podstatné je, aby sa personalista dozvedel informácie o Vás, nie o niekom inom, nekopírujte motivačné listy, napíšte pár viet zo srdca, stačí 2–3 riadky o sebe, svojich cieľoch, snoch, v čom ste dobrý, v čom sa chcete rozvíjať. Buďte to Vy, kto píše CV. Toto určite pomôže a v 2. kole sa už Vášmu profilu bude venovať dlhšia pozornosť Držím palce.“

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #životopis #nezamestnaný #hľadanie práce #umelá inteligencia #motivačný list