O aké profesie bude v roku 2024 najväčší záujem? Prácu si nájdu rýchlo títo ľudia. Pozrite si rebríček

V polovici novembra 2023 dosiahla nezamestnanosť na Slovensku rekordne najnižšiu úroveň 3,9 percenta. Ako to bude vyzerať v roku 2024? Aké trendy na pracovnom trhu pretrvajú a na čo nové sa treba pripraviť?

28.11.2023 06:00
pracovny pohovor praca Foto:
debata (8)

Napriek nástupu automatizácie, robotizácie a čoraz intenzívnejšiemu prenikaniu umelej inteligencie na pracovný trh stále ostáva mnoho pozícií, na ktoré slovenskí zamestnávatelia využívajú pracovníkov zo zahraničia, pretože napriek ponuke Slováci o ne nemajú záujem.

Chlieb, pečivo, pekári, múka Čítajte viac Bude mať kto pred sviatkami piecť rožky a chlieb? Pekári berú predčasné dôchodky, úraduje aj chrípka, nemá kto pracovať

Zdá sa, že tento trend bude pokračovať aj v roku 2024. „Aj keď sa na Slovensku postupne zavádza automatizácia, stále pociťujeme nedostatok vhodných kandidátov pre automobilový, elektrotechnický a strojárenský priemysel a logistiku. Naše informácie z pracovného trhu nenaznačujú v najbližších rokoch zmenu, a to aj preto, že Slovensko sa v Európe etablovalo ako automobilová veľmoc, teda z pohľadu počtu vyrobených áut na počet obyvateľov. Zatiaľ tu máme tri automobilky a prichádza štvrtá,“ uviedol odborník na pracovný trh z personálnej agentúry MAXIN'S Group Roman Kučera.

Technika hrá prím

Stále teda budú žiadaní zamestnanci s technickým vzdelaním všetkých úrovní. Vysoký priemerný vek generálnych riaditeľov a vedúcich pracovníkov na Slovensku tiež naznačuje potrebu výmeny týchto síl, pričom dôraz bude kladený na schopnosť dokázať motivovať a viesť aj mladší kolektív.

Okrem technicky vzdelaných zamestnancov bude trh práce stále žiadať odborníkov z oblasti informačných technológií. Novinkou, ktorá začala byť žiadaná už v roku 2023, sú pozície, ktoré v sebe fúzujú niekoľko špecializácií, napríklad prepájanie znalostí z účtovníctva s ovládaním digitálnych technológií.

Čoraz žiadanie sú environmentálne zručnosti a environmentálna gramotnosť (porozumenie obehovému hospodárstvu, nakladaniu s odpadom a pod.) sa vyžaduje už aj na nižších a stredných pracovných pozíciách. A to aj na takých, ktoré na prvý pohľad zdanlivo nesúvisia so životným prostredím.

Vysoký dopyt po ľuďoch očakávame v roku 2024 už tradične v oblasti vzdelávania, sociálnych a psychologických služieb, v oblasti rehabilitácie, medicíny a v službách pre strieborný vek.

Potrební budú aj pracovníci v maloobchode, v gastroslužbách a hotelierstve. V týchto odvetviach zároveň očakávame najvyššiu fluktuáciu zamestnancov.

Pomalý rast miezd

Pokiaľ ide o mzdy, očakáva sa ich pomalý rast. Nebudú zásadným, ale iba jedným z faktorov pri hľadaní práce. Vládou avizované vyššie zdanenie práce bude mať pravdepodobne negatívny vplyv na rast reálnej mzdy. Dá sa teda predpokladať, že zvyšovanie miezd nedokáže kopírovať zvyšovanie cien spôsobené infláciou.

„Rast miezd je do veľkej miery ovplyvnený platnou legislatívou a odvíja sa od minimálnej mzdy a príplatkov. Hoci to zamestnanci na svojich peňaženkách až tak necítia, náklady na pracovnú silu na Slovensku sú pre zamestnávateľov vysoké. Aj preto, ak zamestnávatelia nevedia nájsť vhodných kandidátov, namiesto zvyšovania mzdy siahajú po pracovnej sile zo zahraničia, a to buď z iných krajín Európskej únie, alebo aj z tretích krajín. Predpokladáme, že táto stratégia pretrvá na pracovnom trhu aj v roku 2024,“ uzavrel Kučera.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #mzdy #zamestnania