Ako si jednoducho nájsť vysnívanú prácu?

Hľadanie práce je samo osebe vlastne práca. V tomto článku sa zameriame na to, ako si túto cestu uľahčiť a aké portály a sociálne siete vybrať na získanie vašej práce snov.

13.12.2023 00:00
praca a kariera
debata

Na internete dnes narazíte na tradičné pracovné portály, ktoré kandidátom ponúkajú zostavenie CV a ich vyvesenie pre potenciálnych zamestnávateľov. Firmám potom poskytujú priestor na tradičnú inzerciu na základe platených umiestnení. V prípade inzercií ale platí jednoduché pravidlo, čím lepšie miesto, tým vyššia cena, čím výraznejšie, tým drahšie. Výhodou týchto tradičných portálov je najmä ľahká dostupnosť a veľké množstvo rôznych pozícií. Trend však ukazuje, že priestor na trhu dostávajú aj menšie pracovné portály s vysokou mierou automatizácie a zapojením umelej inteligencie.

Na tradičných inzertných formátoch sa vám môže stať, že pozícia, ktorá by zodpovedala vašim predstavám bude čakať až napríklad na 21. stránke, kam sa zrejme ani nepreklikáte. Vy tak stratíte zaujímavú príležitosť. Práve tento problém sa snažia riešiť moderné pracovné portály, typu dream.jobs, ktoré ponúkajú okrem tradičných štandardov, ako napríklad zoradenie pozícií podľa mzdy či lokality, hlavne odporúčanie rolí na mieru vášmu životopisu, ktoré šetria čas aj energiu všetkým zúčastneným. Modernizácia vo svete náboru sa zakladá na jednoduchosti a efektivite. V praxi sa toto prejavuje napríklad tak, že kandidát len nahrá svoje CV do pracovného portálu a portál vám sám odporučí a zoradí tie najrelevantnejšie ponuky.

„Hľadať prácu na starých pracovných portáloch, je ako prekladať cudzie slovíčka za pomoci papierového slovníka, namiesto online prekladača. Urobiť to môžete a dostanete čo potrebujete, len to trvá oveľa dlhšiu dobu. V dream.jobs sa snažíme hravou formou spríjemniť a zrýchliť kandidátom hľadanie práce. V jednoduchosti je krása, a preto u nás len vložíte CV, posudzujete zoradené pracovné ponuky a za pár klikov sa prepojíte so zamestnávateľom. To všetko samozrejme pod taktovkou rovnosti podmienok a v duchu fér play”, hovorí Country manager dream.jobs pre Slovensko, Petr Batal. Inak povedané, už sa nestane, že pozícia šitá na mieru vašim potrebám bude až na 21. stránke, tak ako to býva pri tradičných portáloch. Ak ste účtovník, tak na popredných priečkach, ktoré zodpovedajú vášmu CV, uvidíte pozície ako finančný účtovník, mzdový účtovník, hlavný účtovník, finančný kontrolór atď. Ak pôjdeme v jednotlivých listoch ďalej, potom môžeme pokojne dôjsť aj k pozícii zvárača, ktorej relevancia je na nule, a preto je na pomyselnom chvoste vášho vyhľadávania. Okrem pracovných portálov môžeme nájsť pracovné pozície aj na medzinárodných platformách ako je indeed.com, či sociálnych sieti linkedin.com alebo xing.com.

Tieto sociálne platformy fungujú ako živé databázy, v ktorej zamestnávatelia nielen inzerujú, ale taktiež vyhľadávajú kandidátov pre svoje pozície. Okrem toho vám ponúkajú transparentný pohľad na kariérnu cestu zamestnancov konkrétnych spoločností, či kolegov vo vašom odbore. Vhod vám môžu prísť napríklad blogy a inšpiratívne posty užívateľov siete linkedin.com, kde môžete nájsť zaujímavé rady, ako zažiariť na výberovom konaní, alebo napríklad aké sú práve aktuality a trendy vo vašej oblasti záujmu.

Ušetrite svoj čas a využite aj „strážneho psa“. Ide o službu, ktorá vás upozorní na nové pozície podľa vami zvolených kritérií. Majú ju všetky spomínané portály a oznámenia potom chodia podľa vašej preferencie prostredníctvom aplikácie v telefóne, emailu alebo SMS.

Pri hľadaní zamestnania nevsaďte na jednu kartu a určite vyberajte z ponúk práce na viacerých platformách. Majte tiež na pamäti, že neexistuje nič, ako kandidátska lojalita. Preto sa nebojte zaslať váš životopis na viac miest naraz.

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #hľadanie práce #umelá inteligencia #Práca a kariéra