Kedy nemusia brigádnici platiť odvody? Koľko môžu zarobiť?

Študenti nemusia platiť odvody štátu. Nie však vždy to platí. Študent, ktorý si chce uplatniť oslobodenie od platenia odvodov, musí zamestnávateľovi odovzdať „čestné vyhlásenie študenta“. V ňom deklaruje, že iba u neho si uplatňuje právo na oslobodenie od platenia odvodov na sociálne poistenie.

19.06.2023 07:00
Brigádnici Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (1)

Ak však presiahne príjem 200 eur, zo sumy nad 200 eur je povinný platiť odvody do Sociálnej poisťovne, a to na starobné a invalidné poistenie. Zamestnávateľ platí za študenta odvody na dôchodkové, úrazové, garančné poistenie a poistenie do rezervného fondu. Študenti neplatia zdravotné poistenie, ani sa neprihlasujú do zdravotnej poisťovne.

Na čo by si mal zamestnávateľ pri angažovaní brigádnika dať pozor?

Zo strany zamestnávateľa netreba zabúdať na dodržanie všetkých pravidiel, keďže dnes už podľa zákona môžu brigádovať aj 15-roční mladí ľudia.

Práve oni by nemali prekročiť počet pracovných hodín, vykonávať fyzicky náročnú prácu či nosiť ťažké bremená. Základom je tiež kvalitné zaškolenie.

Ide o peniaze: Študenti a sociálna poisťovňa
Video
Čo potrebuje vedieť o odvodoch brigádnik a absolvent - všetky alternatívy vysvetľuje hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr. Premiéra 14. 6. 2023. / Zdroj: TV Pravda

Na čo by si mali dať pozor samotní brigádnici?

Pri výbere brigády si treba vyberať osvedčené firmy a aj pracovné agentúry či už na Slovensku, alebo v zahraničí.

Neraz sa stalo, že práve pri brigádach v zahraničí nebola brigádnikom vyplatená ich mzda alebo od nich spoločnosť vopred vyžiadala vstupné registračné poplatky za sprostredkovanie práce, ktorú napokon nezabezpečila, informoval portál Kariera.sk.

pracovný úraz, bolesť Čítajte viac Pracovný úraz a choroba z povolania. V čom je rozdiel? Aké sú povinnosti zamestnávateľa - čo vám musí dať?

Na hľadanie brigády je najvyšší čas

Ak chce študent získať atraktívnu brigádu na letné mesiace, nemal by už s jej hľadaním váhať. Niektoré spoločnosti, ako uvádza personálna agentúra Grafton, totiž uverejňujú pracovné ponuky vo väčšom časovom predstihu, optimálne je preto zaujímať sa o brigádu 2–3 mesiace vopred.

Zároveň platí, že na zaujímavú ponuku by mal zareagovať čo najrýchlejšie. Inak riskuje, že firma výber uchádzačov uzatvorí.

Oplatí sa tiež zaregistrovať svoj životopis na viacerých pracovných portáloch, prípadne využiť služby pracovných agentúr.

„Pri niektorých ponukách sa už výberové procesy finalizujú, inde majú uchádzači ešte čas. Napríklad tí, ktorí by chceli tento rok vycestovať do zahraničia, už veľa času na rozmýšľanie nemajú. Na Slovensku býva najviac ponúk v máji a v júni. Samozrejme, zaujímavé pracovné miesta sa môžu objaviť ešte aj v priebehu leta,“ uvádza Renáta Zalubel, branch manager personálnej agentúry Grafton.

Čo je brigáda?

Brigáda je označenie pre krátkodobé práce. Môže ísť o práce ako dokladanie tovaru, pomocné práce v gastropriemysle či administratív­ne práce.

Vykonávajú sa buď v pracovnom pomere na kratší pracovný čas, v pracovnom pomere na dobu určitú (napríklad 3 mesiace), alebo na základe dohôd o prácach vykonaných mimo pracovného pomeru.

ZDROJ: MPSVR SR

Všetko si overte

V dnešnej dobe je už bežné, že uchádzači hľadajú brigádu na internete cez pracovné portály alebo sociálne siete, prípadne cez inzeráty v tlači.

V zmysle zákona o službách zamestnanosti si však domáce agentúry od uchádzačov nesmú brať odmenu za sprostredkovanie práce v zahraničí.

Štandardné je, že si agentúra dohodne úhradu od partnera v zahraničí, pre ktorého záujemcov na brigádu hľadá.

„Ak teda v inzeráte vidíte lákavú ponuku, no požadujú od vás zálohu alebo akékoľvek vstupné poplatky dopredu, najčastejšie ide o podvod,“ upozorňuje šéfka bratislavskej pobočky Grafton Renáta Zalubel.

Preto by záujemcovia o brigádu mali v prvom rade inzeráty pozorne čítať a zamyslieť sa nad tým, či vzbudzujú seriózny dojem, či je inzerát napísaný správne v slovenskom jazyku a bez gramatických chýb.

Odborníčka ďalej radí, aby si uchádzači vždy poriadne preverili spoločnosť, ktorá brigádu ponúka. Nejde len o overenie uvedených kontaktov v inzeráte.

Sústrediť by sa podľa jej slov mali najmä na to, či ide o reálnu firmu, ktorá je dohľadateľná na internete. Mala by teda mať vlastnú webovú stránku so všetkými kontaktmi vrátane IČO.

Rovnako by malo byť možné nájsť o nej informácie v Obchodnom registri, na Finančnej správe či na iných online platformách, ktoré poskytujú overené – finančné aj účtovné – dáta o slovenských firmách.

Seriózne pracovné či sprostredkovateľské agentúry sú pre uchádzačov najjednoduchšou voľbou najmä preto, lebo ich vedia správne nasmerovať a postarať sa o všetko potrebné. Takáto agentúra štandardne pozve záujemcov na pracovný pohovor a požiada ich o zaslanie životopisu.

„Ak spoločnosť, ktorá zaujímavú brigádu ponúka, nevie uchádzač nájsť na internete, má virtuálne sídlo a jeho zástupca sa s ním chce stretnúť v kaviarni obchodného centra, ide o jasný varovný signál. Uchádzačom veľmi odporúčam najmä osobné stretnutie v sídle spoločnosti a reagovať na ponuku len takých spoločností, ktoré majú dlhú firemnú históriu a sú známe a overené. Určite nie také, ktoré vznikli tento či minulý rok a o ktorých vedia nájsť príliš málo informácií,“ hovorí Renáta Zalubel a pridáva ešte jeden tip: „Mali by sa tiež pokúsiť priamo spojiť s uchádzačmi, ktorí v minulosti cez danú agentúru pracovali či vycestovali na brigádu do zahraničia. Pozor však, aby to neboli falošné profily na sociálnych sieťach, ale reálni ľudia.“

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #odvody #brigádnici