Plavčík, predajca zmrzliny alebo čašník. Aké brigádnické pozície sú aktuálne v ponuke?

Máj a jún sú každoročne mesiace, keď pracovné portály evidujú najviac ponúk brigád počas celého roka, informoval portál Profesia.sk.

13.06.2023 07:00
žena so zmrzlinou Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Keď sa pozrieme na brigádnické ponuky práce celkovo, tak v roku 2023 Profesia.sk napríklad v apríli evidovala 2 681 inzerátov a za prvých 10 májových dní zamestnávatelia uverejnili 1 128 ponúk.

Ide o peniaze: Študenti a sociálna poisťovňa
Video
Čo potrebuje vedieť o odvodoch brigádnik a absolvent - všetky alternatívy vysvetľuje hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr. Premiéra 13. 6. 2023. / Zdroj: TV Pravda

Najviac príležitostí je aktuálne v obchode, cestovnom ruchu, gastro prevádzkach a hotelierstve, administratíve, v pomocných prácach a vo výrobe.

Spomedzi pozícií ide najmä o predavačov, administratívnych pracovníkov, pokladníkov, pomocných pracovníkov, robotníkov, čašníkov a skladníkov.

Brigáda a II. pilier? Pozrite si, čo majú tieto dve veci spoločné
Video
Zdroj: TV Pravda

Čo sa týka záujmu zo strany uchádzačov, najväčší rast v počte reakcií na ponuky, ako uvádza Katarína Tešla, PR manažérka Kariera.sk, zaznamenali pomocné práce a brigády.

Je to spôsobené prichádzajúcim obdobím, keď sa rozbiehajú rôzne sezónne práce a zamestnanci budú tiež čerpať letné dovolenky.

zamestnanec, pracovník, stavbár, Čítajte viac Nezamestnanosť klesá. Avšak s ňou aj reálne platy

Medzi typické ponuky letných brigád patrí: pracovník v letnom tábore, prevádzkar kúpaliska či predajca ovocných šejkov, plavčík, pomocná sila na stavbe, sezónni pracovníci, čašníci na letné terasy.

Zaujímavou a v dnešných časoch veľmi populárnou možnosťou privyrobenia si pre šikovných študentov môže byť, ako uvádza Tešla, ponuka tzv. tútoringu, čiže doučovania.

Ide o skvelú voľbu pre tých, ktorí vynikajú v konkrétnych predmetoch, respektíve pre učiteľov, ktorí si chcú počas prázdnin prilepšiť.

Aj keď sa môže zdať, že počas leta nie je na trhu dostatok príležitostí na doučovanie, práve v tomto roku môže byť dopyt vyšší.

Brigády a stáže navyše pomáhajú mladým ľuďom odlíšiť sa od konkurencie na trhu práce.

„Pri pohľade na životopis absolventa z pohľadu zamestnávateľa je určite zaujímavejšie, ak má uchádzač o zamestnanie prvé pracovné skúsenosti, ktoré nadobudol práve v oblasti svojho odboru,“ vysvetľuje Katarína Tešla, PR manažérka Kariera.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pracovné ponuky #brigáda #letné brigády