Štát chce zvýšiť úroveň bývania a jeho dostupnosť. Do roku 2015

Viac bytov, ich dostupnosť pre rôzne príjmové kategórie, obnova bytového fondu a šetrenie energiami - to všetko je v koncepcii, ktorú v stredu schválila vláda.

03.02.2010 13:49
Zvolen, reality, dom, byt Foto:
Ilustračné foto
debata

Koncepcia štátnej bytovej politiky do roku 2015 má umožniť vytvorenie trhového prostredia pre poskytovanie bývania, umožňujúceho domácnostiam bývať podľa ich príjmovej situácie.

Východiskový dokument štátu v oblasti bývania na uvedené obdobie má zároveň umožniť mobilitu pracovnej sily a uspokojenie dopytu po bývaní využitím existujúceho fondu bytov bez nadmerného tlaku na novú výstavbu. Vláda na stredajšom zasadnutí schválila s pripomienkami materiál, ktorý predložil minister výstavby Igor Štefanov, na druhý pokus.

Pred týždňom prerušila rokovanie o tomto bode, pretože musel byť prepracovaný návrh uznesenia tak, aby v ňom boli premietnuté konkrétne úlohy jednotlivým gestorom s termínmi ich riešenia a doplnená jedna úloha pre predkladateľa.

„Cieľom štátnej bytovej politiky je postupné zvyšovanie celkovej úrovne bývania tak, aby bolo bývanie pre obyvateľstvo dostupné a aby si každá domácnosť mohla zabezpečiť primerané bývanie,“ uvádza rezort výstavby.

Podľa neho je potrebné vytvárať rámec pre zapojenie všetkých subjektov procesu rozvoja bývania pri riešení čiastkových úloh. Dôstojné bývanie je podľa materiálu základnou životnou potrebou, ale zároveň nákladnou záležitosťou, často presahujúcou možnosti obyvateľov. Preto je potrebné vytvárať podmienky najmä pre bývanie príjmovo a sociálne slabších vrstiev obyvateľstva.

Ministerstvo výstavby považuje v oblasti kvality bývania za prvoradú úlohu zlepšenie technického stavu jestvujúceho bytového fondu. S použitím vhodných nástrojov obnovy má byť predĺžená jeho životnosť a znížená energetická náročnosť. „V kvantitatívnej stránke bývania pôjde predovšetkým o dosiahnutie cieľa postupného nárastu vybavenosti obyvateľstva bytmi,“ dodáva rezort výstavby.

Uznesenie vlády k schválenému materiálu obsahuje spolu 16 úloh pre ministrov výstavby, financií, spravodlivosti, hospodárstva a práce, sociálnych vecí a rodiny. Splniť ich majú postupne v rokoch 2010 až 2015.

Minister výstavby má do konca tohto roka pripraviť zákonnú úpravu o rozsahu, podmienkach a spôsobe financovania obstarania náhradných nájomných bytov s vymedzením ich charakteristiky pri riešení problematiky vzťahov súkromných vlastníkov a nájomcov bytov. V rovnakom termíne má pripraviť aj návrh zákona o ukončení niektorých nájomných vzťahov a o spôsobe ich usporiadania. Do konca roka 2010 má aj jednoznačne definovať v právnom rámci pojem sociálne bývanie a pripraviť tiež zákonnú úpravu pre poskytovanie dotácií na rozvoj bývania zo strany štátu.

Do konca roka 2012 má minister výstavby ďalej spracovať nový zákon o podmienkach správy bytového fondu a pripraviť návrh právneho rámca pre uplatnenie nových ekonomických nástrojov štátu pre stimuláciu investorov pri rozvoji súkromného nájomného sektoru. Do konca roka 2013 má vytvoriť projekt pre funkčný a pravidelne aktualizovaný register so základnými ukazovateľmi o jestvujúcom bytovom fonde. Dovtedy má uplatniť priority v oblasti bývania a mestského rozvoja pri príprave výziev na projekty financované z prostriedkov Európskej únie v tomto programovom období a zohľadniť ich pri príprave Národného strategického referenčného rámca pre programové obdobie po roku 2013.

debata chyba