Chcete kupovať byt? Oplatí sa vyjednávať o cene

Byty a domy predávajú ľudia cez inzeráty stále za prestrelené ceny. Ich majitelia sa totiž ešte stále nezmierili s 20-percentným pádom cien nehnuteľností oproti najsilnejšiemu roku 2008. Záujemcom o nehnuteľnosti sa tak stále oplatí vyjednávať, môžu ušetriť aj tisícky eur. Potvrdzujú to najčerstvejšie skúsenosti realitných maklérov.

20.03.2010 09:30
Hypotéka, dom, reality, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata

„Približne štyri z desiatich ponúk na byty sú nepredajné, cena je predražená zvyčajne o 10 až 40 percent,“ povedala Daniela Rážová, predsedníčka Asociácie realitných maklérov a riaditeľka realitnej kancelárie Bond. Cenu znížia majitelia nehnuteľností zvyčajne až po tom, čo byt niekoľko týždňov či mesiacov márne ponúkajú na predaj.

„Napríklad sme sa stretli s tým, že človek ponúkal byt v Banskej Bystrici za 55-tisíc eur. Keď cenu znížil na 51-tisíc, prišli dvaja záujemcovia, dávali 48-tisíc. Majiteľ to odmietol a byt sa mu už dlhšiu dobu nedarí predať,“ doplnil Daniel Janšo z realitnej kancelárie Lux v Banskej Bystrici.

Kto kupuje byty
viac ako dve tretiny kupujúcich (70 %) sú do 40 rokov
necelá polovica ľudí (45 %) kupuje nehnuteľnosť ako svoje prvé bývanie
väčšina kupujúcich (80 %) čiastočne platí byt z úveru
takmer všetci (90 %) pri kupovaní bytu požadujú nejakú zľavu alebo inú výhodu

Zdroj: Prieskum bratislavskej realitnej kancelárie BOND Reality
na vzorke 1 500 kupujúcich a 1 500 predávajúcich respondentov

Podľa neho zjednávanie sa v týchto týždňoch určite oplatí každému kupujúcemu. „Bežne sa dá totiž dojednať zľava 10 až 15 percent,“ doplnil Janšo. V súčasnosti pritom na trhu s nehnuteľnosťami vládne ten, čo chce byt kúpiť. Ponuka je široká, má si z čoho vyberať. V súčasnosti si záujemcovia prezerajú priemerne aj 10 či 20 bytov, kým sa rozhodnú. Ešte pred rokom a pol sa byty predávali za tri dni a tri noci – bralo sa všetko, čo bolo v ponuke. Tento rok sa predaje ťahajú celé týždne.

Kto predáva nehnuteľnosti
väčšina ľudí (80 %) ponúka byt na predaj a chce kúpiť iný
štvrtina ľudí predáva nehnuteľnosť z finančných dôvodov
takmer všetci (96 %) sú ochotní predať byt cez hypotekárny úver
viac ako polovica predávaných bytov je zaťažená úvermi

Prieskum bratislavskej realitnej kancelárie BOND Reality

Ceny nehnuteľností by pritom mali ešte v najbližších mesiacoch klesať. „Staršie byty, o ktoré je v súčasnosti väčší záujem, môžu zlacnieť ešte o päť percent. Novostavby, ktoré sú napríklad zle riešené a majú väčšiu rozlohu, môžu klesnúť aj o 10 až 15 percent,“ doplnil Robert Prega, analytik Tatra Banky. Podľa maklérov sa najťažšie predávajú novostavby, ktoré sa ešte len začínajú stavať. Ľudia sa do nich boja vložiť peniaze, či projekt nestroskotá. Preto sa záujem sústreďuje najmä na tie, ktoré sú tesne pred dokončením.

Ceny nehnuteľností však podľa maklérov neklesli iba vďaka kríze. Ich cena v rokoch 2006 – 2008 rástla ročne o 20 až 30 percent, čo bolo prehnané. Zlacňovanie by prišlo aj bez nástupu krízu. „Zlacňovanie by však bolo pomalšie a zrejme by trvalo kratšie,“ doplnil Prega.

Špekulantov s bytmi pribúda

Ponúkajú na predaj byt za veľmi výhodnú cenu a peniaze si pýtajú na drevo už pri podpise zmluvy. Na druhý deň sa však bez stopy vyparia.

Podľa realitných maklérov počet takzvaných čiernych sprostredkovateľov bytov a domov na Slovensku v posledných mesiacoch narastá. Ľudia by mali byť opatrnejší – neplatiť peniaze v hotovosti pri podpise zmluvy a dohodu dávať preveriť právnikovi alebo notárovi. Zvýšený výskyt bytových podvodníkov makléri pripisujú kríze.

„Ľudia boli zvyknutí na vyšší príjem, mnohí oň prišli, ale odmietajú sa uskromniť. Preto hľadajú iné cesty, ako sa dostať k peniazom,“ doplnila Daniela Rážová, predsedníčka Asociácie realitných maklérov.

Cestu, ako ušetriť, hľadajú aj kupujúci – pozrú si viacero nehnuteľností cez realitnú kanceláriu, nakoniec však oslovia predávajúceho sami a dohodnú sa na cene a predaji priamo s ním.

„Takýchto kupujúcich je v súčasnosti až 20 percent. Pár rokov dozadu ich bolo približne o 5 až 10 percent menej,“ uviedla Rážová.

debata chyba