Ľudia za zimu minuli o šestinu viac tepla ako vlani

Tuhá tohtoročná zima môže spôsobiť ľuďom vrásky pri pohľadoch na účty za teplo. Od januára do mája sa totiž kúrilo až o 17 percent viac ako za rovnaké obdobie minulého roka.

25.05.2010 08:35
Radiátor, teplo Foto:
Ilustračné foto
debata

Na kúrení sa prejavili niekoľkodňové mrazy v januári s teplotami okolo mínus pätnásť stupňov, ako aj skutočnosť, že teplári odstavili radiátory v južných lokalitách až koncom minulého týždňa a v severnejších regiónoch budú prikurovať ešte do konca tohto týždňa.

V prípade, ak by sa veľa kúrilo aj počas jesene, ľudia by mali za rok 2010 nedoplatky. Zúčtovanie tohtoročných nákladov na kúrenie byty dostanú na budúci rok v máji. Ľudia v priemernom nezateplenom 3–izbovom byte míňajú podľa dlhoročných priemerov od januára do mája asi 60 percent celoročných nákladov na kúrenie, teda asi 21 gigajoulov. Tento rok však takýto byt prekúril zatiaľ asi 24,5 gigajoulu. Spotreba 3,5 gigajoulu navyše pri nákladoch na plyn predstavuje navyše asi 45 eur. Vyššie dodávky tepla o 17 percent len vplyvom vonkajších teplôt zaznamenala v Bratislave skupina Comeron, ktorá dodáva teplo domácnostiach v niekoľkých slovenských mestách.

Menej peňazí pre tuhú zimu podľa marketingovej manažérky skupiny Jany Smolkovej sa prekúrilo v zateplených bytoch. „Pri zateplenom 3–izbovom byte by dosahy mali byť približne o 20 percent menšie, teda asi na úrovni 36 eur,“ dodáva Smolková. V Bratislave bolo počas tohtoročnej zimy mimoriadne chladno. „V Malackách bolo napríklad oproti vlaňajšku počas januára až mája chladnejšie asi o 14,8 percenta,“ dodáva Smolková. Teplári svoje výpočty opierajú o merania rozdielov medzi vonkajšími a vnútornými teplotami vynásobenými počtom vykurovacích dní.

Tuhšiu zimu spozorovali aj na severe. „Počas niektorých dní sa kúrilo viac aj o tretinu. Ráno ešte aj teraz prikurujeme a bude to tak ešte zrejme až do konca tohto týždňa,“ dodáva šéf bardejovského Bardtermu Andrej Čech. Kým v Bratislave priemerná denná teplota už vystúpila nad 13 stupňov Celzia, v Bardejove sa tak ešte trvale nestalo a podmienky na skončenie kúrenia sa tak zatiaľ nesplnili.

Teplo tvorí až dve tretiny z účtov ľudí na bývanie. Kým tohtoročné dodávky tepla ľudí netešia, pohľad na minuloročné vyúčtovanie je lepší. Zúčtovanie za rok 2009 ľudia dostávajú v týchto dňoch a väčšina by mala dostať preplatky. Rok 2009 bol totiž mierne teplejší ako rok 2008. Rodina v priemernom 3–izbovom byte by tak mala dostať pri vyúčtovaní späť jedno až dve percentá preddavkov, čo je asi 10 až 20 eur. Preplatky však nedostanú ľudia, ktorí napríklad nezaplatili všetky mesačné zálohové platby.

Či domácnosť dostane preplatok, alebo nedoplatok, závisí aj od ceny tepla, ktorá je rôzna. Lacnejšie ako z plynu sa vyrába teplo spaľovaním drevnej štiepky. Na štiepku prešla skupina Comeron nedávno napríklad v Senici, kde má preto tento rok cena tepla klesnúť o 1 až 2 eurá za gigajoule. Teplo z plynu stojí priemerne 25 eur za gigajoule.

Vplyv počasia na platby za teplo
Rok 2009 rok bol napríklad v Bratislave asi o 1 až 2 percentá teplejší ako rok 2008

rodiny môžu v týchto dňoch za rok 2009 očakávať preplatky za teplo v sume 10 až 20 eur na 3–izbový byt .[fs11] |

Január až máj 2010 sezóna bola v Bratislave až o 17 percent chladnejšia ako za rovnaké obdobie roka 2009

priemerný 3–izbový byt prekúril oproti dlhoročným priemerom navyše teplo asi za 45 eur .[fs11] |

POZNÁMKA: ÚDAJE O CHLADNEJŠOM ALEBO TEPLEJŠOM OBDOBÍ

SÚ PODĽA DENNOSTUPŇOV (ROZDIELOV MEDZI TEPLOTAMI V BYTE A VONKAJŠÍMI TEPLOTAMI VYNÁSOBENÝ POČTOM VYKUROVACÍCH DNÍ)
.[bc4 tar fs10]{valign:top} ||

ZDROJ: COMERON

.

debata chyba