SPP žiada až o štvrtinové zdraženie plynu

Plynári sa rodinám opäť pokúšajú zvýšiť ceny plynu. Nedávno zaslali Úradu pre reguláciu sieťových odvetví dva návrhy na rast cien. Ak by ich regulačný úrad odobril, domácnosti, ktoré plyn používajú iba na varenie, by si za plyn mali priplatiť asi o desatinu viac. Rodiny, ktoré plyn používajú na vykurovanie, by si na dodávku plynu mali priplatiť viac ako štvrtinu.

20.08.2010 11:24
Horiaci plyn Foto:
Ilustračné foto
debata

Regulátor obe žiadosti zamietol s odôvodnením, že plynári návrhmi porušili slovenské predpisy. „Manažment SPP nedoložil potvrdenie o tom, že cenové návrhy schválilo valné zhromaždenie,“ spresnil šéf regulačného úradu nominovaný stranou Smer Jozef Holjenčík. Podľa aktuálne platných predpisov totiž musia všetky návrhy na zmeny ceny plynu odsúhlasiť vlastníci podniku.

Čo by spôsobilo navrhované zdraženie plynu
Domácnosti, ktoré na plyne varia Plyn im mal zdražieť o 9,8 %. Mesačná faktúra priemernej rodiny by sa zvýšila o 50 centov.
Rodiny, ktoré pomocou plynu aj ohrievajú vodu Návrh zdražovania bol o 20,4 %. Znamenalo by to, že bežnej rodine by sa zvýšil mesačný účet za plyn asi o 6 eur.
Domácnosti, ktoré plynom aj vykurujú Ceny sa im mali zvýšiť o 22 %. Ak by návrh prešiel, v rodinnej kase by si museli pripraviť ďalších 22,42 eura mesačne.

ZDROJ: ÚRSO, PRAVDA

Predstavenstvo plynárov ospravedlňuje porušenie tohto zákona tým, že podľa iných predpisov sa zase musí dokázateľne snažiť predchádzať stratám. „Povinnosťou manažmentu SPP je odvrátiť hroziacu stratu v segmente domácností, ktorá sa môže vyšplhať na úroveň desiatok miliónov eur,“ povedal hovorca Ondrej Šebesta. Právnik pripúšťa, že toto tvrdenie je pravdivé. „Ak by súčasný manažment niekto obvinil, že neurobil všetko pre to, aby vedome neprodukovali straty, mohlo by manažérom hroziť trestné stíhanie,“ myslí si Marek Ogurčák. Navyše za porušenie zákona o podávaní cenových návrhov nehrozia sankcie.

Súčasný minister hospodárstva Juraj Miškov (SaS) daný zákon kritizuje a označuje ho za deformačný. Ministerstvo pod terajším vedením pritom využilo práve kompetencie, ktoré získali vďaka kritizovanému zákonu. Rezort to vysvetľuje tým, že cenové návrhy neboli opodstatnené. „Veľmi pozorne sledujeme rozpačité kroky manažmentu SPP a ako majoritný akcionár podniku sa budeme dožadovať jasných vysvetlení, prečo manažment konal od začiatku roka značne nezodpovedne,“ povedal hovorca ministerstva hospodárstva Robert Merva.

Zároveň však nevylúčil, že ceny plynu môžu v tomto roku predsa len narásť. Návrhy plynárov sa však budú musieť odvíjať od rozdielu kurzu eura, s ktorým v úvode tohto roka počítal regulačný úrad, so súčasným kurzom. „Pripúšťame, že kurzový rozdiel na tento rok nebol regulátorom odhadnutý správne, a teda existuje dôvod na úpravu cien plynu. Doterajšie kroky manažmentu SPP však nesmerujú k tomu, aby sa tak v dohľadnom čase stalo,“ povedal Merva.

Väčšinový akcionár v SPP je štát. Po 24,5 percenta akcií majú v SPP zahraniční akcionári E. ON Ruhrgas a Gaz de France, ktorí však majú právo podnik ovládať

debata chyba