Elektrina v Česku na budúci rok výrazne zdražie

Účty za elektrickú energiu v Česku sa na budúci rok môžu zvýšiť v prípade domácností o 22 % a v prípade firiem o 27 %. Dôvodom sú veľkorysé štátne dotácie na výrobu elektriny z obnoviteľných zdrojov. Vyplýva to z internej analýzy českého energetického koncernu ČEZ.

31.08.2010 16:44
Elektrina Foto:
Ilustračné foto
debata

V roku 2012 môže cena elektriny pre veľké podniky podľa tejto analýzy stúpnuť o 34 %.

Výstavba solárnych elektrární zažíva v Česku veľký rozmach. ČEZ odhaduje, že do konca tohto roka sa kapacita inštalovaných solárnych panelov v ČR zvýši zo súčasných 650 MW na 1000 MW.

Českí zákonodarcovia sa snažia dostať výrobu energie zo slnka pod kontrolu. Obávajú sa totiž prudkého zvýšenia cien elektriny a možnej nestability rozvodnej siete.

Veľkorysé dotácie totiž prilákali veľa investorov a ČR sa tak stala tretím najväčším producentom solárnej energie v Európe, po Nemecku a Taliansku.

Začiatkom roka však parlament schválil zákon, ktorý povoľuje regulačnému úradu znížiť štátne dotácie pre solárne elektrárne o viac ako 5 %. Investori sa preto snažia do konca tohto roka čo najviac využiť súčasné dotácie, informovala agentúra Reuters.

debata chyba