Vyššia DPH nie je pri energiách ešte to najhoršie, čo ľudí čaká

Vyššia DPH a nové poplatky od januára nezdražia faktúry za plyn, elektrinu či vodu tak razantne, ako energie zdražejú z iných dôvodov.

09.09.2010 07:42
Euro, peniaze Foto:
Zdražovanie energií nevylúčil ani regulačný úrad.
debata

Kým rast DPH z 19 na 20 percent zvýši ceny energií asi o 0,8 percenta, SPP aktuálne žiada, aby domácnosti platili z dôvodu situácie na svetových trhoch za plyn viac o 7,5 percenta, približne o sedem percent by mali narásť aj ceny za teplo. Pre rastúci záujem o elektrinu sa očakáva od januára zdražovanie v rozsahu do piatich percent a podobné očakávania sú aj pri cenách vody.

Tradiční dodávatelia elektriny o navýšení faktúr ešte nechcú hovoriť. Alternatívny dodávateľ však už oznámil, že bude navrhovať zvýšenie cien na úrovni piatich percent. „Na rast cien vplývajú ceny energií na svetových trhoch i ďalšie faktory, medzi ktorými sú napríklad aj plánované odstávky elektrární,“ odôvodňuje navrhované zdražovanie elektriny Žaneta Mu¨llerová z Energetického centra. Návrh vyšších cien čoskoro začnú posielať regulačnému úradu aj vodári. Napríklad Vodárenská spoločnosť Ružomberok to urobí už v najbližších dňoch. „Budeme žiadať zvýšenie cien za odvod splaškov (stočné) o päť percent,“ konkretizuje Ján Tatár z ružomberských vodární. Zdražovanie zdôvodňuje tým, že vodárne opravili čistiareň odpadových vôd a stúpli jej aj ďalšie náklady.

Okrem vyššej DPH zvýši ceny elektriny podľa verdiktu vládnej koalície aj nový poplatok do Národného jadrového fondu. Odberatelia budú platiť do fondu z každej spotrebovanej kilowatthodiny 0,3 centa, čím sa ceny elektriny zvýšia pre rodiny asi o dve percentá. Ak sa spočíta zdražovanie elektriny z dôvodu rastu cien na trhoch, vyššej DPH a nového poplatku, ľudia by si mohli priplatiť za elektrinu až o viac ako osem percent.

Poplatok do fondu má počas 50 rokov postupne zlikvidovať dlh vo výške 2,36 miliardy eur. Ten vznikol, keďže Slovenské elektrárne si v minulosti neodkladali peniaze na vyradenie atómiek a o to lacnejšie predávali elektrinu. Štát chce teraz od ľudí chýbajúce peniaze späť. Pre domácnosti to znamená, že na pohreb atómky v Jaslovských Bohuniciach i Mochovciach budú každý mesiac prispievať sumou na faktúre za elektrinu, ktorá bude vyššia o viac ako dve percentá. O zavedení tohto poplatku sa rozhodovalo naposledy v roku 2007. Vtedy ho však vláda Roberta Fica neodsúhlasila, aby sa nezvýšili ceny elektriny.

Zdražovanie energií nevylučuje ani regulačný úrad. Upozorňuje však, že za vyššie dane nie je zodpovedný. „My vydávame rozhodnutia s cenami, v ktorých nie je zahrnutá daň z pridanej hodnoty,“ hovorí nominant Smeru Jozef Holjenčík.

debata chyba