Nové spotrebné dane zvýšia ceny tepla o dve percentá

Účty za kúrenie sa ľuďom v budúcom roku zvýšia nielen pre vyššie náklady dodávateľov a vyššiu DPH. Kabinet Ivety Radičovej (SDKÚ) zdaní od júna 2011 po novom rodinám aj spotrebu uhlia a zemného plynu na výrobu tepla. Spotrebnú daň z uhlia a plynu na výrobu tepla platili doteraz len podnikatelia. Kabinet tvrdí, že daň musí rozšíriť aj na rodiny na podnet Európskej komisie.

10.09.2010 11:57
Radiátor, teplo Foto:
Domácnostiam, ktoré využívajú teplo z uhlia alebo plynu, sa zvýšia ceny tepla asi o dve percentá.
debata

Domácnostiam, ktoré využívajú teplo z uhlia alebo plynu, sa tým zvýšia ceny tepla asi o dve percentá. Napríklad ľuďom v panelákoch na východe Slovenska, ktorí odoberajú teplo vyrábané z uhlia v košickej teplárne, sa ceny podľa prepočtov Pravdy zvýšia asi o 1,7 percenta. Ak jeden 3–izbový byt platí za teplo na kúrenie a ohrev vody každý rok asi 1 000 eur, pre nové spotrebné dane na uhlie si priplatí asi 17 eur ročne.

Zákazníci bratislavskej teplárne, ktorá vyrába teplo spaľovaním plynu, si priplatia po zdanení spotreby plynu za teplo asi 1,5 percenta, čo znamená zvýšenie ročných poplatkov asi o 15 eur.

Dôvodom bude zrušenie oslobodenia od spotrebnej dane z plynu pre teplárne. Zákon, ktorý zaviedol tento druh dane, je platný od 1. januára 2008. Bol vytvorený na základe smernice Európskej komisie, ktorá ňou chce znížiť energetickú závislosť Európskej únie od dovozu energií a zároveň zlepšiť kvalitu životného prostredia. Vláda Roberta Fica však oklieštila účinnosť výnimkami, ktoré zabezpečili, že dane nebudú musieť platiť súkromné osoby a vybrané firmy s povolením od Colnej správy SR. Odôvodnila to tým, že zvýšenie ceny tepla by zvýšilo infláciu, čo by mohlo ohroziť zavedenie eura v roku 2009. Súčasná vláda však výnimky ruší, čo odôvodňuje rizikom pokuty od Európskej komisie.

Radičovej vláda síce niektoré Ficove výnimky na teplo ruší, ale niektoré ponechá. Rodinám nebude priamo zdaňovaná spotreba plynu, elektriny či koksu. Tieto dane budú naďalej platiť len podnikatelia.

Ďalšie zdraženie pocítia odberatelia tepla pre zvýšenie DPH z 19 na 20 percent. Pri bytoch s aktuálnymi ročnými účtami za teplo na úrovni 1 000 eur to znamená zvýšenie faktúr o ďalšieho 2,5 eura. O ďalšie zvýšenie ceny v súčasnosti bojujú plynári. SPP totiž zaslal regulačnému úradu návrh na zvýšenie cien plynu o 7,5 percenta. Odôvodňuje to tým, že regulačný úrad v úvode roku 2010 zle odhadol výmenný kurz eura a dolára, kvôli čomu je možné, že na konci roka vyprodukujú plynári pri predaji plynu rodinám stratu desiatok miliónov eur. Po sčítaní všetkých spomínaných faktorov by mohlo teplo vyrábané z plynu zdražieť spolu o viac ako desať percent, čím by stúpol ročný účet spomínanej domácnosti za teplo o približne sto eur.

Ekologické spotrebné dane majú priniesť do štátnej kasy ďalšie peniaze. Na spotrebných daniach za elektrinu, uhlie a plyn, ktoré zatiaľ platia len podnikatelia, získal štát za prvý polrok tohto roka okolo 21 miliónov eur. Po zrušení výnimiek prispejú domácnosti pri spotrebných daniach na teplo vyrábané z plynu a uhlia štátu v roku 2012 ďalšími 11,6 milióna eur a v budúcom roku polovicou. Spolu s ďalšími daňami vláda tieto peniaze použije na zaplátanie diery vo verejných financiách.

debata chyba