Ako postupovať pri príprave stavby na bývanie na poliach alebo lesnom pozemku

Maximálna výška pokuty za výstavbu na pozemku, ktorý nie je určený na zastavnei je 165 970 eur.

06.03.2011 08:35
dom, byt, prenájom, hypotéka, stavebné sporenie Foto:
Ilustračné foto
debata

Oboznámiť sa s územným plánom obce, resp. zóny. Ten je verejne dostupný a každý občan má právo doň nahliadnuť aj podieľať sa na jeho prerokovaní v obci či žiadať o jeho zmenu.

Získať územno– plánovaciu informáciu od obce v súvislosti s konkrétnym pozemkom, či a aká je v danej lokalite povolená stavebná činnosť. ! Ak ide o jednoduchú stavbu (zadefi novanú v stavebnom zákone), úradný postup je rýchlejší, územné a stavebné konanie možno zlúčiť.

Ak územný plán umožňuje prestavať stavbu na bývanie, treba sa o ďalšom postupe informovať na stavebnom úrade, ktorým je tiež obec. ! Stavebný úrad podá informácie o ďalšom postupe pri podaní návrhu na vydanie územného rozhodnutia o umiestnení stavby, o potrebných vyjadreniach ďalších dotknutých orgánov štátnej správy a ďalších náležitostiach návrhu.

Podanie návrhu na vydanie územného rozhodnutia alebo iného povolenia.

Ak je daný pozemok v lokalite, v ktorej je možné postaviť dom, podáva sa na príslušný stavebný úrad návrh na vydanie územného rozhodnutia alebo iného povolenia.

K návrhu sa okrem príslušnej dokumentácie prikladajú záväzné stanoviská dotknutých orgánov štátnej správy. V prípade stavby na lesnej pôde je potrebné aj vyjadrenie lesného úradu; ak by sa malo stavať na poľnohospodárskej pôde, treba súhlas a rozhodnutie obvodného pozemkového úradu (odvolacími orgánmi sú krajský lesný alebo pozemkový úrad).

Podať na stavebný úrad žiadosť o stavebné rozhodnutie. Ak nadobudne právoplatnosť, stavebník podá na stavebný úrad žiadosť o stavebné povolenie.

Po dokončení stavby je potrebná jej kolaudácia.

Kto stavia v chránenom území alebo v ochrannom pásme či na pozemku, ktorý nie je určený na zastavanie, najmä na poľnohospodárskom alebo lesnom pozemku bez stavebného povolenia, môže podľa stavebného zákona dostať pokutou od 33 194 do 165 970 eur.

ZDROJ: STAVEBNÝ ZÁKON, MINISTERSTVO DOPRAVY, VÝSTAVBY A REGIONÁLNEHO ROZVOJA

© Autorské práva vyhradené

debata chyba