SPP zvažuje zdražovanie, konkurenti sú lacnejší

Slovenským domácnostiam ponúkajú plyn už tri firmy. Kým Slovenský plynárenský priemysel sa aktuálne borí s drahou ropou a nevylučuje zdražovanie plynu, súperi mu ukrajujú z tržieb. Na zákazníkov dominantného Slovenského plynárenského priemyslu si po energetickej skupine ČEZ začal brúsiť zuby aj RWE Gas Slovensko.

14.04.2011 06:00 , aktualizované: 12:00
Plyn, kúrenie, euro Foto:
Ilustračné foto
debata

Láka ich cenami, ktoré sú v niektorých prípadoch nižšie o viac ako desatinu. „Počas prvého roka garantujeme, že domácnosti budú nakupovať plyn lacnejší o dvanásť percent,“ oznámil šéf nového dodávateľa plynu Miroslav Kulla. Pripustil však, že po skončení prvého roka viazanosti zľava nemusí byť taká vysoká.

„Plyn od nás však budú zákazníci zaručene nakupovať lacnejšie ako od SPP,“ spresnil Kulla. Táto ponuka však platí iba pre ľudí, ktorí sa zaviažu, že od RWE neodídu počas nasledujúcich troch rokov. Podľa predstaviteľov firmy v prípade zdraženia plynu môžu zákazníci vypovedať zmluvu bez sankcií.

Napríklad rodina v bežnom nezateplenom dome, v ktorom plyn používa na varenie, ohrev teplej vody i kúrenie a spotrebu má asi 3¤000 kubíkov za rok, môže počas prvého roka ušetriť pri zmene dodávateľa viac ako 113 eur. Ak rodina spáli každý rok 1¤000 kubíkov na ohrev vody a na varenie, ročne môže po podpísaní zmluvy s RWE usporiť necelých 38 eur. Nižšie ceny ako SPP má aj ČEZ.

Tradiční plynári napriek tomu nevylučujú zvyšovanie cien plynu. Nedávno to pripustil šéf divízie obchodu s plynom SPP Dušan Randuška. „Situáciu v súčasnosti sledujeme a vyhodnocujeme. Zatiaľ sme regulačnému úradu žiadosť o odsúhlasenie novej ceny plynu pre domácnosti nezaslali,“ vyjadril sa Randuška. SPP sa snaží posilňovať lojalitu svojich zákazníkov. Napríklad v súčasnosti domáci odberatelia zemného plynu môžu využiť akciu, v ktorej získajú asi desatinovú zľavu na plastové okná.

Nezávislí odborníci však očakávajú, že SPP tlačený konkurenciou nebude môcť v budúcnosti napriek rastu cien ropy zdražovať v plnej miere. „Ak predstavitelia uvidia, že odlev zákazníkov ich ohrozuje, zrejme budú reagovať,“ predpokladá Peter Marčan z Inštitútu pre energetickú bezpečnosť. Dodáva však, že si netrúfa vysloviť prognózu, kedy sa to stane. ,,Plynárov totiž zaväzuje aj dlhodobý kontrakt na dodávku plynu s ruským Gazpromom," uzatvára Marčan.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba