Penta sa chystá vytiahnuť Ružinov nad sto metrov

Ak sa spoločnosti Penta podarí uskutočniť jej plány s výstavbou trojice veží, v bratislavskom Ružinove bude stáť najvyšší bytový dom na Slovensku.

17.01.2010 18:15 , aktualizované: 21:59
Veže na Bajkalskej Foto:
Vizualizácia plánovaného projektu troch veží na Bajkalskej ulici od londýnskeho štúdia Serie Architects.
debata

Veže na Bajkalskej neďaleko Štrkoveckého jazera by mali mať 10, 20 a 30 poschodí, uviedol hovorca Penty Martin Danko. V nich by malo byť 440 bytov. Náklady na 38-tisíc metrov štvorcových plochy by mali byť 42 miliónov eur (1 miliarda 265 miliónov Sk). V podkladoch pre štúdiu o dopadoch na životné prostredie EIA má najvyššia budova až 32 poschodí.

Budovy na Bajkalskej Ružinovskej - rez (Serie... Foto: Serie Architects
Veže na Bajkalskej Budovy na Bajkalskej Ružinovskej - rez (Serie Architects). Najvyššia budova má 105 metrov nad zvýšeným terénom, 120 aj so spodnými podlažiami.

„Náš projekt na Bajkalskej je plne v súlade s územným plánom, ide o projekt rezidenčného bývania,“ spresnil Danko. V priebehu tohto roka plánuje podľa neho spoločnosť získať územné rozhodnutie a stavebné povolenie.

Najvyššia z trojice budov bude mať výšku 120 metrov, z toho nad terénom sa bude týčiť do výšky 105 metrov. Najvyššími budovami na Slovensku sú budova Národnej banky Slovenska (111 metrov), budova Slovenskej televízie (108 metrov) a Tower 115 (104 metrov, s anténou 115 metrov). Ani v jednom prípade však nejde o bytový dom.

V Bratislave i na ďalších miestach Slovenska existujú plány a príprava ešte vyšších budov, ale je otázne, ktoré z projektov sa kvôli kríze nakoniec postavia a kedy. Penta chce bytový komplex na Bajkalskej dostavať v roku 2012.

Na Bajkalskej ulici sú už postavené tri výškové bytové domy pod názvom Tri veže, ale tieto patria do inej mestskej časti - do Nového Mesta.

Bývanie pri jazere

Stavby budú umiestnené na dnes nevyužívanom pozemku blízko Štrkoveckého jazera, v blízkosti križovania ulíc Bajkalskej a Ružinovskej, neďaleko viaduktu, ktorý Ružinovskú premosťuje. Blízko nie je žiadna budova, na ktorú by sa komplex tlačil. Neďaleko je ružinovský Zimný štadión Vladimíra Dzurillu, ktorý sa počas prestavby hokejovej haly stal útočiskom hokejistov Slovana Bratislava. Doprava sa bude pripájať priamo na Ružinovskú ulicu v smere k ružinovskej nemocnici.

Na tomto mieste majú byť umiestnené veže Penty.... Foto: Ivan Piovarči
Štrkovecké jazero Na tomto mieste majú byť umiestnené veže Penty. Vpravo je na fotografii Štrkovecké jazero, vľavo most nad Ružinovskou ulicou.

Starosta Ružinova: Projekt nemá byť rušivým elementom

Podľa ružinovského starostu Slavomíra Drozda sa s investorom dohodli, aby projekt nebol rušivým elementom v danom prostredí. „O podrobnostiach sme nediskutovali. Investor môže mať svoje predstavy, ktoré však musia spĺňať podmienky územného plánu hlavného mesta a stavebného zákona,“ povedal Drozd. Ako dodal, oficiálne sa zatiaľ žiadne konanie o tejto stavbe na ružinovskom stavebnom úrade nezačalo. „Súlad s územným plánom posudzuje magistrát. Investor musí doložiť záväzné stanovisko od magistrátu k projektu. My budeme jeho rozhodnutie rešpektovať,“ doplnil Drozd pre agentúru SITA.

Mestská časť svoje zámery v tejto lokalite prezentovala aj v urbanistickej štúdii Štrkovecké jazero, ktorú podporili aj ružinovskí poslanci a je momentálne na magistráte. „V návrhu bola zakreslená budova podľa možností územného plánu. V tejto lokalite chceme v prvom rade vybudovať športový areál slovenského rozmeru: zimný štadión, plaváreň, krytú halu na loptové športy, vrátane športových služieb,“ spresnil starosta. Túto predstavu odprezentoval aj investorovi.

Retro - najkontroverznejšia ružinovská stavba.... Foto: Ivan Piovarči
Retro v Ružinove Retro - najkontroverznejšia ružinovská stavba. Najvyššia časť retra bude mať 25 poschodí. Alebo len 17?

Ružinov rastie do výšky

Ružinov nebol typický vysokou zástavbou, ale to sa v ostatnom čase mení. Budovy ako vežiak Gloria alebo najvyššia časť Rozadolu potiahli už dávnejšie Ružinov do výšky a zmenili jeho panorámu. Stavajú sa však aj ďalšie budovy, ktoré sa na sídlisko budú pozerať zvrchu. Najkontroverznejšou z nich je komplex Retro, ktorý vyrastá namiesto bývalého dvojpodlažného polyfunkčného centra Jadran. Jeho najvyššia časť mala mať pôvodne 17 poschodí. Po začatí výstavby však investor požiadal o jej ďalšie zvýšenie až na 31 poschodí. Súhlas na to nedostal, ale neskôr sa dohodol s mestskou časťou na zvýšení na 25 poschodí. Starosta Ružinova Slavomír Drozd toto zvýšenie podpísal, napriek tomu, že magistrát Bratislavy s navýšením na 25 poschodí nesúhlasí. Investor by mal ako kompenzáciu investovať do zveľadenia mestskej časti 3,3 až 6,6 milióna eur.

Proti mohutnosti Retra protestujú miestni aktivisti a snažia sa zvýšenie stavby zastaviť. Namietajú, že je nevhodné umiestnená v blízkosti starších panelákov uprostred sídliska, ktoré má už teraz zlé napojenie na hlavné cesty v meste, čo sa s množstvom nových bytov a tým aj áut ešte zhorší. Situácii podľa nich nepomôže ani nové prepojenie s frekventovanou Gagarinovou ulicou. V súčasnosti Retro posudzuje Krajský stavebný úrad, na ktorý sa bratislavský magistrát odvolal.

Perla Ružinova vo výstavbe. Dvanásťposchodová... Foto: Ivan Piovarči
Perla Ružinova Perla Ružinova vo výstavbe. Dvanásťposchodová veža Diamant sa už stavia, vedľa nej vyrastie 16-poschodová veža Platinum.

Ďalším dominantným komplexom, ktorý sa už stavia, budú vežiaky Perly Ružinova. Z piatich veží na rohu Gagarinovej, Tomášikovej a Mierovej ulice sú vo výstavbe dve, z nich sa najskôr stavia časť so 75 bytmi na desiatich podlažiach (veža Diamant), ďalšie dve podlažia sú vyhradené pre polyfunkciu. Vedľajšia administratívna budova Platinum bude mať 16 poschodí. Napriek tomu, že Perla Ružinova má podzemné parkoviská, aj tu sa obyvatelia okolitých ulíc obávajú, že sa prudko zhoršia dopravné podmienky i situácia s parkovaním. Administratívna budova totiž privábi do oblasti veľa áut, patriacich ľuďom pracujúcim v budove alebo návštevníkom. Tie môžu výrazne zhoršiť už aj tak zložitú dopravnú situáciu v tejto časti Ružinova.

debata chyba