Las Vegas pri Bratislave dostalo červenú

Skandovaný potlesk, piskot "cez prsty", trojhodinová ostrá diskusia. Plná rozhorčených ľudí a ich búrlivých emócií bola kongresová sála petržalského Technopolu počas verejného prerokovania urbanistickej štúdie stavebného megasúboru Metropolis za 1,5 miliardy eur, ktorý by mal vyrásť v zadunajskej časti Bratislavy.

17.02.2010 08:00
Metropolis Foto:
Metropolis za 1,5 miliardy eur by mal vyrásť v zadunajskej časti Bratislavy.
debata (222)

Zo dve stovky občanov Petržalky v pondelkovej večernej debate jasne odmietli, aby sa súčasťou komplexu stalo aj kasíno „na americký spôsob“, najväčšie v strednej Európe. Developerská firma TriGranit ním, naopak, podmieňuje výstavbu zvyšných plánovaných objektov – akvaparku, obchodného centra, hotela, viacúčelovej haly, galérií, zábavnej a obytnej zóny či podzemných parkovísk. Ako však priznal šéf jej predstavenstva Gábor Zászlós, zatiaľ jediného investora, zahraničnú spoločnosť Harrah's Enter­tainment, má práve pre kasíno.

Metropolis (vizualizácia TriGranit). Foto: TriGranit
Metropolis Metropolis (vizualizácia TriGranit).

„Neklamte nás a odpracte sa ďalej, kde vám možno uveria!“ odkázala občianka Tereza Borkovičová Zászlósovi, aby sa po neúspechu v Maďarsku, Rakúsku a Slovinsku nepokúšal projekt realizovať ani na Slovensku. „Je nemorálne podporovať, aby sa ľudia stali záťažou pre sociálny systém,“ poukázal diplomat Martin Dilong na problém hráčskej závislosti, ktorú by kasíno, „desaťkrát väčšie ako v Monte Carle“, so sebou prinieslo. „Legalizované kasína nespôsobujú nárast kriminality. A prostitúcia či drogy už tu beztak sú,“ odporoval Zászlós.

Metropolis (vizualizácia TriGranit). Foto: TriGranit
Metropolis Metropolis (vizualizácia TriGranit).

Metropolis má vzniknúť na 30-hektárovom pozemku na pomedzí Petržalky a Jaroviec. Občanom sa nepáči, že kasíno na rozhraní troch štátov by mohlo do Bratislavy pritiahnuť medzinárodný zločin. Obávajú sa zvýšenej kriminality, prostitúcie, prieniku mafie, „prania špinavých peňazí“.

V januári sa proti kasínu postavili aj mestskí poslanci. Zászlós však verí, že ich presvedčí „ekonomická racionalita“ projektu – okolo 2 500 nových pracovných miest či 600 miliónov eur vybratých na daniach. Metropolis je považovaný za „dieťa“ ministra financií Jána Počiatka (Smer). Parlament pred časom schválil novelu zákona o hazardných hrách, ktorá mu znížením daňovej záťaže „na mieru ušila“ investičný stimul.

222 debata chyba