Novostavby čakajú na kupcov

Jedni odborníci tvrdia, že novostavby sa začali lepšie predávať. Druhí, že sú aj naďalej problematické.

03.05.2010 08:12
Koloseo
Ilustračné foto
debata

V Bratislave chýba 25–tisíc bytov, tvrdí Richard Churý, regionálny riaditeľ RE/MAX Slovakia. Záujem je o kúpu nových bytov, ale s menšou rozlohou a, samozrejme, za prijateľné ceny.

A túto požiadavku spĺňa len málo nových projektov. Len ťažko sa potom developeri zmierujú s tým, že nenachádzajú kupcov na veľkometrážne byty za niekoľko miliónov.

Najvyhľadávanejšie sú byty do 100 000 eur. „Štvrtina záujemcov o novostavby by chcela nové bývanie do 150 000 eur,“ informuje Peter Gerek, hlavný manažér spoločnosti Labartt Investment. „Pri stúpajúcej cene priamo úmerne ubúdajú aj záujemcovia.“ Developeri pristupujú ku kompromisom.

V niektorých dokončených bytových domoch znížili ceny. „Priemerné ceny zaznamenali od októbra zníženie o 3,5 % z 2 700 eur za štvorcový meter na 2 190 eur,“ vyratúva Peter Gerek. „Tieto zľavy sú ponúkané oficiálnou cestou, reálne, ktoré naozaj presvedčia klienta na kúpu bytu, sa poskytujú individuálne a tie bývajú oveľa zaujímavejšie.“

S výstavbou nových domov developeri váhajú. Museli by si ich financovať z vlastných zdrojov, pretože banky výrazne obmedzili úverovanie. Ale ako predvídajú niektorí realitní makléri, v horizonte troch rokov by sa mohli objaviť nové domy určené na bývanie, ktoré by práve spĺňali požiadavky trhu. Boli by za prijateľnejšie ceny a pre väčšie množstvo ľudí, ktorí by si ich ľahšie kúpili.

V prognóze na tento rok prevažujú názory, že predražené novostavby, väčšie a luxusnejšie novostavby musia ísť cenovo ešte dolu, až kým sa nestabilizujú na reálnu predajnú úroveň

debata chyba