Okolo Troch veží v Bratislave vyrastie lešenie. Oprava potrvá mesiace

Bratislavský bytový komplex Tri veže čaká oprava fasády. Potrvá tri až štyri mesiace. Po kolaudácii sa objavili na fasáde skryté nedostatky.

10.09.2010 18:21
Helikoptéra, Vrtuľník Foto:
Tri veže
debata

Z celkového počtu 633 bytov rezidenčného komplexu Tri veže v Bratislave je v súčasnosti viac ako 500 bytov predaných, pričom každý tretí byt je obývaný. Obyvatelia týchto objektov i širokého okolia môžu využívať obchodné priestory na prízemí komplexu, ktoré sú prenajaté z viac ako 90 %. Uviedol to Štefan Beleš, zástupca konzorcia Tricorp Development, ktoré je investorom projektu Tri veže.

V rámci kolaudačného procesu sa podľa jeho slov na ukončených stavebných prácach veží neodhalili žiadne závažné nedostatky. Generálnym dodávateľom stavby bola firma ALPINE SK, dcérska spoločnosť ALPINE Bau GmbH. Po kolaudácii objektu sa však objavili na viacerých miestach fasádnej konštrukcie skryté chyby, ktoré sa prejavili až pri silných výkyvoch počasia. „Pri tomto počasí sa nám prejavilo v niektorých častiach fasády zatekanie formou vlhnutia stien, pričom takéto problémy malo asi 20 bytov,“ uviedol. Spolu so zahraničnými expertmi po analýze odhalených realizačných chýb zistili, že niektoré časti fasády neboli zo strany generálneho dodávateľa zvládnuté perfektne. Zatekanie v dotknutých bytoch už developér odstránil, keďže s dodávateľom doteraz nenašli dohodu, ako vzniknutú situáciu riešiť.

Napriek tomu, že ide o prejav skrytých nedostatkov v rámci garančného obdobia, developér sa rozhodol pre systémový spôsob opravy fasády. Jeho súčasťou bude aj výmena časti nevhodne aplikovaných fasádnych komponentov panelov v dôsledku chybných výkonov dodávateľa. Vzhľadom na technologickú náročnosť sa budú opravné práce vykonávať z vonkajšieho lešenia postaveného na väčšine obvodového plášťa. Lešenie sa bude postupne presúvať podľa načasovania prác.

„Opravné práce rozbehneme 11. septembra a trvanie opravy odhadujeme na 90 až 120 dní,“ dodal Beleš s tým, že „investičný náklad na túto opravu odhaduje na 3,8 až 4 milióny eur, pričom investícia do projektu Tri veže bola 80 miliónov eur“.

Podľa Beleša v listoch, ktoré adresovali vlastníkom bytov, im už oznámili riešenie vzniknutej situácie a ubezpečili ich, že sa skontroluje celá fasáda a nedostatky, ktoré sa vyskytli, opraví developér tak, „aby sme sa už nemuseli k tomuto problému vracať“. Potvrdil, že sa naďalej usilujú s dodávateľom dohodnúť a vyhnúť sa tak riešeniu sporu súdnou cestou.

debata chyba