Na predmestia si ľudia ešte počkajú

Skutočné predmestia veľkých miest budú na Slovensku zrejme ešte zopár rokov chýbať. Hoci Bratislava sa ustavične rozrastá a v jej okolí sa stavajú nové obytné centrá, zvyšok krajiny zaostáva. Podľa odborníkov to môže zmeniť iba prudký rozvoj ostatných častí krajiny, ktorý by ľuďom zabezpečil dostatok práce, a tým aj peniaze na rozvoj.

24.05.2011 06:00
Bory Foto:
Tesne pred Bratislavou v smere zo Záhoria aktuálne prebiehajú zemné práce. Vyrastá tam nová štvrť Bory, kde je už otvorený veľkoobchod Metro, na jar pribudne Hornbach a celá obchodná štvrť by mala byť hotová budúci rok.
debata

Na Slovensku sú tak stále iba náznaky okrajových, obytných častí miest. „Náznaky sú v niektorých mestách ako Trnava, Košice či Žilina, skutočné predmestie možno vidieť v okolí Bratislavy. Rozdiely s ostatnými mestami sú veľké a evidentné,“ konštatoval Martin Lazík, generálny sekretár Národnej asociácie realitných kancelárií.

Jediné mesto, kde sa dá hovoriť o skutočnom type predmestia, je tak podľa neho Bratislava. „Ide o veľkomesto regionálneho významu, tým, ako sa rozvíja, sa približuje metropolám. Podobá sa im aj predmestskými časťami a cenovými rozdielmi medzi bývaním v centre mesta a v okolitými sídliskách či obciach,“ spresnil Lazík.

V najbližších rokoch by k predmestským častiam hlavného mesta mala pribudnúť napríklad mestská štvrť Bory. Tá aktuálne vyrastá tesne za Bratislavou v smere na Brno. „Projekt pozostáva z troch častí, z komerčnej zóny, obchodno-zábavného centra Bory Mall a obytnej zóny s prislúchajúcou občianskou vybavenosťou,“ spresnila Lea Krčmáriková z Penta Investments, ktorá projekt zabezpečuje. Byty by sa však mali začať stavať, až keď bude dokončená výstavba všetkých obchodov.

Nákupné centrá by zas mali vyrastať neďaleko Bratislavy. Jedno z nich, D1 Outlet, by sa malo otvoriť na jeseň tohto roka pri Senci, len niekoľko kilometrov za Bratislavou. Pôjde o komplex podobný rakúskemu Pandorfu.

„Plánujeme vytvoriť veľké multifunkčné centrum. O desať rokov by tu mohlo byť okrem outletu viacero obchodov, napríklad aj so stavebninami či nábytkom,“ povedal nedávno pri začatí stavby outletu Ivan Čarnogurský, riaditeľ spoločnosti IPEC, ktorá stavbu realizuje. Podobný komplex by v rovnakom čase mal vyrásť aj pri neďalekých Voderadoch pri Trnave.

Práve pás od Bratislavy cez Trnavu až po Žilinu označila pred časom Podnikateľská aliancia Slovenska za najvyspelejšiu časť krajiny. Tieto mestá by tak časom mohli napríklad aj v rozvoji okrajových častí miest dobehnúť aj Bratislavu.

„Čím je v nejakom meste väčšia ekonomická aktivita, tým je atraktívnejšie pre viac ľudí. Tí sú ochotní sa do mesta nasťahovať a hľadať si následne aj bývanie v okolí mesta,“ povedal Róbert Kičina, šéf podnikateľskej aliancie.

Podľa neho by sa tak mali v najbližšom čase rozvíjať najmä mestá, do ktorých pred rokmi prišli veľkí investori a nadviazali na seba aj menších investorov. „Východ Slovenska ekonomicky zaostáva za zvyškom krajiny. Dôležité je v tomto prípade usmerňovanie vládnej pomoci, aby reálne smerovala do oblastí s vysokou nezamestnanosťou,“ spresnil Kičina.

Vytvoriť na Slovensku pri veľkých mestách predmestia, známe zo západných krajín, sa však podľa odborníkov s výnimkou Bratislavy zrejme nepodarí. „Nemyslím si, že tu vzniknú klasické mestá a predmestia, ako ich poznáme zo zahraničia. Nenaznačuje to ani demografia, ani pohyb obyvateľov,“ uzavrel Lazík.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba