Ceny bytov a domov sa po sprísnení úverov znížia

Ceny nehnuteľností by v budúcom roku mohli podľa realitných maklérov klesnúť možno až o dvadsať percent. K zlacňovaniu by mala prispieť aj skutočnosť, že banky pre črtajúcu sa krízu zhoršili podmienky poskytovania hypoték.

23.11.2011 05:44
hypoteka, uver, stavebne, sporenie, percento, urok Foto:
Ilustračné foto
debata

Obávajú sa totiž, že kríza ľuďom zoberie prácu a úvery zostanú nesplatené. Nižší dopyt po bytoch by mal ceny znížiť. Pokles cien o dvadsať percent očakáva napríklad Vladislav Jurča z košickej Euroreal – SK.

„Ľudia sa stále neprispôsobili trhu a myslia si, že byt predajú dnes za toľko čo pred dvomi rokmi,“ tvrdí. V súčasnosti si podľa realitných maklérov takmer 90 percent klientov financuje kúpu nehnuteľnosti cez hypotéku a len malé percento má dostupnú hotovosť našetrenú. Banky sa však obávajú prichádzajúcej krízy a ich ochota požičiavať peniaze výrazne klesla. Kým pred niekoľkými mesiacmi bez problémov schválili 120–tisíceurovú hypotéku, slobodnému Bratislavčanovi s čistým mesačným príjmom osemsto eur, dnes mu požičajú len niečo vyše 80–tisíc eur.

V hlavnom meste sa cena trojizbového bytu bežne pohybuje okolo stotisíc eur, takže buď si klient doplatí zo svojho, alebo si kúpi menší byt. Ani ostatné krajské mestá nie sú výnimkou a aj tu sa realitný trh pribrzdil. „Stáva sa, že klientovi neschvália hypotéku. My si však ešte predtým ako začneme s obhliadkami, zistíme jeho bonitu, čiže či je schopný splácať hypotéku a či má stabilnú prácu. Aby sme zbytočne nestrácali čas,“ priznáva Jurča. Podľa neho sa banky dnes zaujímajú práve o mesačný príjem či ručenie perspektívnou nehnuteľnosťou.

Síce byty v Košiciach, Prešove či Nitre stoja omnoho menej ako v Bratislave, dovoliť si ich ale často miestni obyvatelia nemôžu, pretože ich mesačný príjem je nízky. „Ceny bytov sú pre ľudí veľmi vysoké. Ich platy často nestačia na to, aby im schválili hypotéku,“ myslí si maklérka Ľubica Dudžaková z HotReality Prešov. Prešovčan zaplatí za trojizbový prerobený byt priemerne 38–tisíc eur, jeho priemerná hrubá mzda je však podľa údajov Štatistického úradu 594 eur. V Košiciach stoja tri izby v centre okolo 60–tisíc eur, priemerná mzda je o niečo vyššia ako v Prešove – 716 eur.

V centre Nitry klient za nový „trojizbák“ podľa inzerátov zaplatí vyše 106–tisíc eur. Predávajúci s kupujúcim sa však vždy dohodnú na nižšej cene. „Ešte ani jeden obchod neprebehol tak, že sa nehnuteľnosť predala za cenu, aká bola v inzercii. Zľavilo sa aspoň päť až desať percent z ceny,“ povedala Beáta Hudzovičová z Nitrianskej realitnej kancelárie.

Od nástupu hospodárskej krízy sa ceny nehnuteľností znížili o takmer 19 percent. Ak teda čaká Slovensko ďalšia recesia, ceny bytov môžu poklesnúť. Už teraz sú ceny na takej úrovni, aké boli v druhej polovici roka 2007. V dohľadnom čase sa nezmenia len úverové podmienky, ale predpokladá sa, že môžu rásť aj úrokové sadzby hypoték. Tie by sa mali zvýšiť napriek tomu, že základná úroková sadzba zo strany Európskej centrálnej banky klesla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba