Plyn pre domácnosti zlacnie o niekoľko percent

Plyn od Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) by mohol od polovice februára zlacnieť o niekoľko percent. Regulačný úrad zohľadní zlacnenie plynu z Ruska, ktorý SPP nakupuje od Gazpromu.

26.01.2012 14:20 , aktualizované: 16:53
Horiaci plyn Foto:
Ilustračné foto
debata

Slovenský plynárenský priemysel, ako aj ďalšie európske spoločnosti, dohodli s ruským Gazpromom nižšie nákupné ceny zemného plynu, čo by sa malo prejaviť aj na regulovaných cenách plynu pre domácnosti.

Podľa šéfa regulačného úradu Jozefa Holjenčíka úrad začal cenové konanie, ktoré podľa predbežných analýz môže viesť k zlacneniu plynu pre domácnosti o 3 až 5 percent. V analýze je zahrnutá nielen nižšia cena, za ktorú SPP kupuje plyn z Ruska, ale aj ďalšie faktory, napríklad pohyby kurzu eura a doláru. Presné číslo, o koľko sa ceny plynu znížia, zatiaľ ešte nie je stanovené. Holjenčík nepredpokladá, že by sa v tomto roku cena plynu ešte neskôr upravovala.

SPP už skôr informoval, že neráta so znižovaním cien plynu pre domácnosti. Podľa firmy nižšie nákupné ceny plynu z Ruska len čiastočne vykompenzujú jeho straty, ktoré mu s dodávkou plynu domácnostiam vznikajú. Svoj názor spoločnosť nezmenila.

„Dodatok k zmluve so spoločnosťou Gazprom Export nevytvára dostatočný priestor pre úpravu regulovaných cien, keďže nerieši, ale iba zmierňuje stratu, ktorá SPP v segmente domácností vzniká kvôli zle nastavenej regulácii. Dôvodom je najmä skutočnosť, že regulátor svoj výpočet cien pre rok 2012 postavil na nereálnych očakávaniach v oblasti vývoja kľúčových faktorov, ako sú kurz eura voči doláru a ceny ropy. Tým umelo znížil regulované ceny plynu,“ reagoval pre agentúru SITA hovorca SPP Peter Bednár. Podľa Holjenčíka regulačný úrad bude v novom cenovom konaní znova posudzovať tieto parametre. Cena plynu sa pre domácnosti naposledy zvýšila začiatkom tohto roka, a to v priemere o 5,53 %.

Najväčšiemu dodávateľovi zemného plynu sa nepáči ani prístup regulátora v otázke posudzovania oprávnených nákladov. „Regulátor vo výpočte ceny na tento rok pre domácnosti nezahrnul ďalšie náklady spojené so skladovaním plynu a obsluhou viac ako 1,3 milióna domácností vo výške niekoľko desiatok miliónov eur, čo spôsobilo ďalšie umelé zníženie regulovanej ceny plynu,“ dodal Bednár. „Čo úrad zahrnie medzi oprávnené náklady, a čo nie, je plne v jeho kompetencii. Postupovali sme podľa platnej legislatívy. Dodávateľ plynu si môže pri domácnostiach jasne naplánovať či už nákup alebo predaj plynu. Takže nie je dôvod mať túto položku zahrnutú v cene,“ povedal Holjenčík.

debata chyba