Na účtoch za elektrinu možno ušetriť desiatky eur

Rozumné využívanie elektrických spotrebičov môže rodinám priniesť za rok aj desiatky eur. Netreba pritom ani zatepľovať budovu, ani nakupovať úspornejšie spotrebiče. V mnohých prípadoch stačí iba upraviť návyky členov domácnosti či menšie investície.

13.06.2013 08:25
Práčka, bývanie, rodina, interiér Foto:
Ilustračné foto
debata (7)

Najjednoduchšia, najlacnejšia, a teda aj najefektívnejšia možnosť úspory sa ukrýva práve v zmene návykov. Napríklad niektorí kuchári ešte stále nepoužívajú správne hrnce. Dôležitý je už ich rozmer. Na veľký plynový horák či elektrickú platničku nepatrí malá nádoba, pretože teplo zbytočne uniká okolo nej do priestoru. Nemenej dôležitý je však aj tvar hrnca, podľa prepočtov energetických poradcov Západoslovenskej energetiky môžu ľudia správnym používaním riadu v kuchyni usporiť takmer tretinu peňazí. „Hrnce s vypuklým dnom zvyšujú spotrebu elektriny až o 30 percent,“ upozorňujú energetici.

Euro k euru

Ďalšie peniaze možno ušetriť pri pečení. Kto práve nepečie krehké pečivo, ale kysnutý koláč či mäso, a zapne rúru, až keď do nej vloží budúci obed či zákusok, ušetrí až 17 percent energie. Ešte väčšiu úsporu dosiahne ten, kto rúru otvorí, až keď je potravina upečená. Pri každom otvorení dvierok totiž unikne do kuchyne približne 20 percent tepla a s ním aj rovnaký objem peňazí. Kto teda pečie napríklad bravčovinu a počas pečenia dvierka otvorí päťkrát, za elektrinu či za plyn zaplatí dvojnásobok peňazí, ako keby dvierka neotvoril vôbec. Za trojhodinové pečenie v elektrickej rúre s výkonom 4 kilowatty tak kuchár nezaplatí približne päťdesiat centov, ale jedno euro.

Mýty o svietení

Ušetriť však možno aj pri osvetlení. O zbytočnosti nechávania zapnutého svetla v opustenej miestnosti dnes už vie každý. Takisto by bolo veľmi ťažké hľadať človeka, ktorý nevie, že úsporné žiarivky vyžarujú podobné svetlo ako klasické neúsporné žiarovky, ale ich spotreba elektriny je zhruba pätkrát menšia a možno ich použiť aj vo svietidlách s bežným závitom. Mnoho ľudí však stále verí mýtu, že žiarivky napríklad v kúpeľni, na WC či v chodbách nemajú čo robiť, lebo tam svetlo svieti krátko a príliš sa tým znižuje životnosť telesa.

Podľa Zsolta Horvátha zo spoločnosti Osram to však v súčasnosti už vo väčšine prípadov neplatí. „Žiarivky sú vybavené elektronickým predradníkom, ktorý tento problém odstraňuje. Ich výrobcovia garantujú minimálny počet cyklov zapnutia a vypnutia, ktorý sa zvyčajne pohybuje nad úrovňou päťdesiatich tisícov,“ spresňuje Horváth. Jedným dychom však dodáva, že aj v tomto prípade platí známe príslovie o tom, že človek nie je taký bohatý, aby si mohol kupovať lacné veci. „Pri lacných žiarivkách si treba skontrolovať, či majú uvedený údaj o počte zapnutí a vypnutí, ktorým musia odolať. V niektorých totiž elektronický predradník zabudovaný nie je,“ upozorňuje odborník na osvetlenie.

Ďalším mýtom, ktorý koluje medzi ľuďmi, je, že životnosť žiariviek je nízka. Prieskum Pravdy v niektorých bratislavských obchodoch však ukázal, že výrobcami udávaná životnosť drahších modelov sa pohybuje v rozpätí 20– až 25-tisíc hodín. Keďže priemerná štvorčlenná domácnosť využíva svetlo počas roka každý deň asi tri hodiny, takéto žiarivky sa môžu „dožiť“ zhruba dvadsiatich rokov. Pri lacnejších druhoch sa životnosť pohybuje na úrovni šiestich až ôsmich rokov.

Skúsenosti mnohých používateľov však hovoria, že v skutočnosti žiarivky vydržia oveľa menej. Nie však preto, lebo sa kazia, ale mnohým ľuďom pri výmene svietidiel spadnú a rozbijú sa. Tento problém odbúravajú najnovšie telesá osadené technológiou LED (light emiting diode – svetelná dióda). Podobne ako žiarivky ich možno namontovať aj do bežných svietidiel. Podľa Zsolta Horvátha však nehrozí, aby sa rozbili. Nie sú v nich totiž žiadne vlákna, ktoré by sa mohli pri páde pretrhnúť tak, ako pri klasických žiarovkách.

„Navyše ich ochranná banka je z plastu, preto sa nerozbije tak ľahko ako sklenená,“ dodáva Horváth. V neposlednom rade ponúkajú možnosť ďalšej úspory. Sú totiž ešte menej náročné na elektrinu ako úsporné žiarivky. V porovnaní s klasickou žiarovkou sa ich úspora v závislosti od typu pohybuje v rozmedzí 80 až 90 percent.

Nevýhodou je fakt, že tieto druhy osvetľovacích telies sú zatiaľ drahšie. Ich ceny sa pohybujú okolo desiatich eur. Pri tejto sume sa náklady na kúpu vrátia zhruba po ôsmich rokoch. Ceny LED telies však postupne klesajú, a tak sa zrýchľuje aj návratnosť investície na ich kúpu.

Energetický štítok
Energetický štítok Energetický štítok

Ktoré spotrebiče musia obsahovať energetické štítky

práčky | sušičky | chladničky | mrazničky | bojlery | umývačky riadu | klimatizácie | rúry na pečenie | žiarovky a žiarivky

Čo ešte môže mať energetický certifikát

pneumatiky | domy, byty | okná

Čo znamená kvietok na štítku

Ide o výrobky, ktoré menej zaťažujú životné prostredie, posudzuje sa výroba, vývoj aj zneškodňovanie:

tvorba odpadu, znečisťovanie a poškodzovanie pôdy | znečisťovanie vody | znečisťovanie ovzdušia | spotreba energie | spotreba prírodných zdrojov | dosahy na ekosystémy | hluk

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba