Nové elektromery ukážu spotrebu po hodinách

Ľudia budú môcť čoskoro dlhodobo šetriť na účtoch za elektrinu aj vďaka novým elektromerom.

30.06.2013 12:01
Elektrina, žiarovka, bývanie Foto:
Ilustračné foto
debata (8)

Tie dáta o aktuálnej spotrebe odosielajú pravidelne priamo distribučnej spoločnosti. Na druhej strane však prechod na nové meranie jednorazovo zvýši náklady domácností, hovorí Juraj Krajcár, člen predstavenstva ZSE Energia.

Viaceré energetické spoločnosti spustili pilotné projekty montáží inteligentných meračov. Aké možnosti nové elektromery ponúkajú?

Hlavnou výhodou je, že zákazníkovi prinesú presnejšie informácie o jeho spotrebe. Domácnosť napríklad vďaka nim uvidí svoju spotrebu v jednotlivých hodinách a častiach dňa. Ak má domácnosť dvojtarifný produkt, dokáže si tak spotrebu vo vysokej a nízkej tarife manažovať ešte efektívnejšie. A tým, samozrejme, aktívne ovplyvniť aj náklady na elektrinu. Distribučná spoločnosť bude na základe informácií z takéhoto merača navyše vedieť lepšie lokalizovať vzniknutú poruchu a tiež dobu odstávky.

Možnosť ušetriť však zrejme nebude zadarmo…

Ceny týchto technológií sa premietnu do koncových cien elektriny, konkrétne v distribučnej časti. Mieru ich vplyvu na koncovú cenu však definuje regulačný úrad, ktorý tieto ceny schvaľuje.

V akom stave je príprava na príchod inteligentných meračov do slovenských domácností?

Skupina expertov už pripravuje návrh vyhlášky. V nej budú špecifikované technické parametre, funkcionality meračov a harmonogram ich nasadzovania.

Koľko meračov s diaľkovým odpočtom je už nainštalovaných vo firmách a v domácnostiach?

Nedávno sa uskutočnilo niekoľko pilotných projektov. Testovali sa komunikačné technológie, napríklad GPRS, PLC alebo rádio. Ukázalo sa napríklad, že prepojenie pomocou rádiových vĺn nevyhovuje. Komunikácia medzi meračmi a distribútormi elektrickej energie preto bude najskôr využívať technológie PLC a GPRS. Dáta sa teda budú prenášať prostredníctvom mobilných sietí.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba