Elektrina od januára opäť zlacnie

Domácnosti, ale najmä podnikatelia by mali od januára platiť za elektrinu menej.

03.07.2013 09:44
Elektrina, energia Foto:
Ilustračné foto
debata

Pri cenách plynu sa zmeny neočakávajú. V prípade rodín by faktúry za elektrinu mali klesnúť v priemere o päť percent a pre firmy môže elektrina zlacnieť až o 10-percent. Vyplýva to zo slov šéfa Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Jozefa Holjenčíka, ktoré povedal po včerajšom pracovnom rokovaní s premiérom Robertom Ficom.

Najviac sa má na znížení cien podieľať skutočnosť, že v čase krízy klesá záujem o elektrinu a jej cena na medzinárodných burzách ide dole. „V porovnaní s vlaňajškom klesla cena silovej elektriny na medzinárodných trhoch zhruba o osem percent,“ spresnil Holjenčík. Keďže hodnota elektriny tvorí asi polovicu faktúr, domácnosti vďaka tomu usporia približne štyri percentá.

Ďalšie zhruba percento by mali obyvatelia domov a bytov usporiť vďaka preneseniu bremena poplatku za prenos elektriny. V súčasnosti za prenos platia domácnosti a priemyselní odberatelia, po novom budú platiť výrobcovia. Napríklad štvorčlenná rodina, ktorá v rodinnom dome s rozlohou 100 štvorcových metrov za varenie, ohrev vody i kúrenie prostredníctvom elektriny zaplatí každý rok asi 1 500 eur, po novom ušetrí približne 75 eur.

Viacerým združeniam právnických osôb sa však prenesenie poplatku na výrobcov nepozdáva, a tak do pripomienkového konania zaradili viacero zásadných pripomienok. Medzi kritikov patrí napríklad Klub 500. „Napríklad podnik, ktorý si vyrába elektrinu pre vlastnú spotrebu, by musel poplatok platiť dvakrát,“ zdôvodňuje Tibor Gregor. Jedným dychom však dodáva, že rozhovory s regulačným úradom ešte „korektne pokračujú“, a tak je možné, že toto ustanovenie z návrhu vyhlášky regulačného úradu vypadne.

Pre podnikateľov, ktorí sa dlhodobo sťažujú, že na Slovensku sú takmer najvyššie ceny elektriny v EÚ, by však platby za elektrinu mali klesnúť ešte viac. Predseda regulačného úradu naznačil, že zníženie sa priblíži k desiatim percentám. „Bude to vďaka optimalizácii nákladov u regulovaných subjektov, vďaka čomu klesnú distribučné poplatky,“ vyjadril sa Holjenčík. Nechcel však prezradiť, aké náklady jednotlivých distribútorov okreše.

Ceny elektriny v roku 2013 klesali už dvakrát, pričom zlacnenie sa v obidvoch prípadoch pohybovalo okolo priemernej úrovne troch percent. Od januára sa faktúry znížili vďaka vlaňajšiemu zlacneniu energie na medzinárodnej burze. V apríli zas regulačný úrad okresal podporu pre výrobcov elektriny zo slnka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba