V Prahe sú stále stovky nepredajných bytov

Nepredajných bytov, ktoré majú developeri v ponuke viac ako dva roky, sú v Prahe stále stovky. Vyplýva to z analýz popredných českých developerských spoločností. Podľa nich pražský realitný trh v posledných štvrťrokoch ožíva.

04.08.2013 14:22
Praha, ľudia, profesia Foto:
Ilustračné foto
debata (9)

Podľa analýzy spoločnosti Crestyl bolo v polovici tohto roka v rôznych častiach Prahy v ponuke celkom 6182 bytov. „Zďaleka nie všetky ponúkané byty sú ležiaky, teda byty, ktoré developeri dokončili pred viac ako dvoma rokmi – tých je len deväť percent. Viac ako 60 percent ponúkaných bytov je ešte vo výstavbe, či dokonca ešte len iba na papieri,“ vyhlásil obchodný riaditeľ skupiny Crestyl Radim Sayed.

Spoločnosť Trigema odhaduje, že zle predajných bytov je v hlavnom meste viac. Voľných bytov dokončených v roku 2011 je celkovo 401, čo predstavuje 17 percent ponuky. „Ďalšie skoro štyri stovky nepredaných bytov bolo skolaudovaných v roku 2010, a tri stovky bytov dokonca ešte skôr,“ poznamenal generálny riaditeľ Trigema Marcel Soural.

Podľa neho je však problém v tom, že sa developeri na definícii „ležiakov“ nezhodnú. „Dokonca sa začalo hovoriť ležiaky aj tým bytom, ktoré zostali nepredané po kolaudácii. To si, myslím, nie je presné, pretože predaje sa posúvajú na koniec výstavby. Veľa ľudí si totiž byt, ktorý je len na papieri, nedokáže predstaviť,“ podotkol Soural, ktorý za ležiak považuje byt nepredaný do 24 mesiacov od kolaudácie.

Ekospol hovorí o tom, že na trhu existujú dve tisícky bytov, ktoré nikto nechce. „Pražský trh novostavieb za sebou stále vláči viac ako dvetisíc už postavených a nepredaných bytov nazývaných ležiaky, niektoré ležiaky môžeme nájsť aj medzi plánovanými projektmi,“ uvádza Ekospol. Povolenie v rámci procesu EIA (posudzovanie vplyvov na životné prostredie) získalo pred rokom 2009 viac ako desať tisíc bytov, ktoré sa stále nezačali stavať.

„Značná časť projektov na papieri totiž nie je vo vlastníctve kapitálovo silných developerov, ale skôr špekulantov. Tieto projekty boli od začiatku pripravované s jediným cieľom – celý projekt len ​​povoliť a následne ho predať inému developerovi. Lenže takéto projekty v najbližších rokoch žiadny rozumný developer nekúpi,“ tvrdí generálny riaditeľ Ekospolu Evžen Korec.

Podľa Ekospolu je typickým ležiakom byt s dispozíciou 2 + kk v Prahe 4 z roku 2009, kde bolo v polovici minulého roka celkom 465 dokončených a nepredaných bytov.

Developerská spoločnosť, ktorá nepredajný byt vlastní, má podľa Sourala iba dve možnosti. „Buď byt razantne zlacniť alebo ho preklopiť do nájomného bývania. Práve tento druhý trend na našom trhu pozorujeme čoraz častejšie. Stále viac firiem tak rieši problém s veľkým množstvom nepredaných bytov,“ podotkol Soural z Trigema.

Analýzy popredných developerských spoločností ukazujú na oživenie pražského realitného trhu. Podľa Trigemy vzrástol predaj nových bytov v prvom polroku medziročne o 34 percent na 2410 bytov. Analýza spoločnosti Crestyl zase tvrdí, že sa v Prahe za prvý polrok predalo celkom 2735 nových bytov, čo je medziročný nárast o 113 bytov.

Tiež Ekospol prednedávnom informoval, že podľa jeho analýzy sa v prvom polroku v Prahe predalo 2369 bytov, medziročne o 36 percent viac. Analýzy spoločnosti Skanska Reality hovorí o 25-percentnom náraste v prvom štvrťroku tohto roka. Rozdielne čísla spôsobuje odlišná metodika výskumu, ktorú jednotlivé spoločnosti používajú.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Reality #Praha #byte