Na zlacnení elektriny byty ušetria až 50 eur

Prudké januárové zlacnenie elektriny ľuďom výrazne zníži platby. Odberatelia budú mať v podstate jeden mesiac v roku elektrinu zadarmo. Konečné ceny elektriny klesnú asi o desať percent, čo spôsobí, že bežná rodina v dome či v byte za rok ušetrí takmer 50 eur. Táto suma zodpovedá mesačnej zálohovej platbe za elektrinu.

01.11.2013 11:12
Energia, žiarovka, bývanie, elektrina Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Za poklesom cien je kríza, s ktorou sa výrazne obmedzila spotreba elektriny. Na trhoch je prebytok elektrárenských kapacít a burzy na to zareagovali zlacňovaním. Dodávatelia tak nakúpili elektrinu pre budúci rok s výraznými zľavami. Takzvaná elektrina z výroby, nazývaná tiež silová elektrina, tvorí popri iných položkách približne polovicu všetkých poplatkov na faktúre. Dodávatelia oslovení denníkom Pravda potvrdili, že silovú elektrinu nakúpili oproti tomuto roku lacnejšie v rozsahu od 15 do 20 percent.

Ak bežná domácnosť po zlacnení na elektrine ušetrí 50 eur, ešte viac získajú tí, čo používajú elektrinu na kúrenie. Ušetrená suma môže dosiahnuť za rok až 150 eur. Zároveň regulačný úrad zvažuje 5-percentnú úsporu na dotáciách pre slnečné elektrárne, čo by bežnej rodine ušetrilo za rok ďalšie tri eurá.

Najpodstatnejšie pri poklese cien sú však trhové dôvody. Niektorým predajcom už regulačný úrad zlacnenie takzvanej silovej elektriny odsúhlasil. „Spolu s našou zľavou voči tradičným dodávateľom môže zníženie dosiahnuť až okolo 20 percent oproti cenám tradičných dodávateľov v roku 2013,“ spresňuje napríklad šéf obchodu v spoločnosti ČEZ Slovensko Stanislav Kovalík.

Dodávatelia teraz čakajú, kým regulačný úrad rozhodne o ďalších poplatkoch a začiatkom decembra by následne mali zverejniť nové cenníky. Výška tarify za prevádzku systému sa týka nielen slnečných elektrární, ale aj distribučných spoločností, ktoré sa starajú o káble a trafostanice na západe, v strede a na východe Slovenska. Ani tie o jej výške hovoriť nechcú. Andrea Danihelová z Východoslovenskej distribučnej spoločnosti tvrdí, že počas posledných dvoch rokov na zelenú elektrinu a domáce uhlie museli doplácať z vlastného rozpočtu.

„Pre prevádzkovateľa distribučnej sústavy je absolútnou prioritou, aby tarifa pre rok 2014 bola nastavená správne, transparentne a nezapríčiňovala vznik deficitu na strane distribučných spoločností, tak ako to bolo v rokoch 2012 a 2013,“ tvrdí Danihelová. Regulačný úrad to odmieta s tým, že ich výpočty nie sú správne.

Na tarifu za prevádzku systému bude sčasti pôsobiť aj nová takzvaná G tarifa, ktorú začnú platiť všetci výrobcovia elektriny za to, že majú prístup do elektrickej siete. Podľa Jána Orlovského zo Západoslovenskej distribučnej bude jej vplyv veľký, a preto sa k cenám zatiaľ nevyjadril. „Chceme počkať na konečné rozhodnutie regulátora, ktorý napríklad zavedením G tarify pre výrobcov výrazne zasiahne do výšky tarify za prevádzku systému,“ mieni Orlovský. Tarifu kritizovali Slovenské elektrárne, ktoré tvrdili, že pre ňu zatvoria elektrárne vo Vojanoch. Vojany však mali problémy aj bez tarify, a to pre nízku ekonomiku výroby.

Ceny elektriny v roku 2013 klesali už dvakrát, pričom zlacnenie sa v obidvoch prípadoch pohybovalo okolo priemernej úrovne troch percent. Od januára tohto roka sa faktúry znížili vďaka zlacneniu energie na medzinárodnej burze. V apríli zas regulačný úrad okresal podporu pre výrobcov elektriny zo slnka.

Najviac peňazí možno usporiť odoberaním elektriny od alternatívnych dodávateľov elektriny, ktorí na Slovensku pôsobia od roku 2005. Keďže v sektore predaja plynu či elektriny pôsobí konkurencia, väčšina z nových predajcov ponúka nižšie ceny za plyn či elektrinu ako tradiční dodávatelia. Ľudia tak môžu vďaka zmluve s nimi ročne ušetriť aj desiatky či stovky eur, pričom vďaka zavedeniu takzvaného dodávateľa poslednej inštancie nehrozí, že zostanú bez energie aj v prípade krachu firmy. Pred podpisom zmluvy je však potrebné venovať jednotlivým položkám pozornosť, pretože niektoré ponuky majú háčik. V minulosti sa ukázalo, že podomoví obchodníci zároveň bez opýtania vyplnia aj súhlas napríklad s poistením, ktoré odber elektriny či plynu predražilo v niektorých prípadoch aj o sto percent.

V neposlednom rade by nemali spotrebitelia naletieť ani na rôzne na prvý pohľad lákavé ponuky niektorých tradičných dodávateľov. Tí totiž v snahe zaviazať si zákazníka ponúkajú veľkými písmenami vysokú zľavu na dodávku energie, pričom poskytnutie výhody podmieňujú podpisom zmluvy na osemnásť mesiacov. Zľava sa však v niektorých prípadoch týka iba obdobia šiestich mesiacov, takže neskôr už odberateľ musí nakupovať elektrinu za plnú cenu a zmluva sa navyše predlžuje automaticky.

Výhodné nemusia byť ani kombinované ponuky elektriny a plynu. Takúto skúsenosť má pani Monika, ktorá býva neďaleko Bratislavy. Na denník Pravda sa obrátila s podnetom, ktorý sa týkal výmeny dodávateľa oboch druhov energií. „Viackrát som prepočítavala jednotlivé ponuky, nakoniec som však zmluvu na odber elektriny podpísala s jednou firmou a plyn odoberám od jej konkurenta,“ podotkla odberateľka.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba