Prenajímate? Zákon o krátkodobom nájme vás má viac chrániť

Účelom návrhu zákona o krátkodobom nájme bytu, ktorý v stredu schválila vláda, je rozvíjať a riešiť súkromné nájomné bývanie na Slovensku pri zachovaní chráneného nájomného bývania upraveného v Občianskom zákonníku a sociálneho nájomného bývania podporovaného štátom.

08.01.2014 19:21
debata (5)

Návrh zákona predložil podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny v spolupráci s ministerstvom spravodlivosti a po následnom schválení v parlamente by mal nadobudnúť účinnosť 1. mája tohto roka. Navrhovaný zákon nadväzuje na návrh riešenia nájomného bývania so zameraním na zvýšenie podielu trhového nájomného bývania, ktorý vláda schválila vlani 18. decembra.

Krátkodobý nájom bytu má umožniť vyváženie práv a povinností prenajímateľov a nájomcov. Zároveň má zabezpečiť vyrovnanejšie a flexibilnejšie postavenie zmluvných strán oproti chránenému nájomnému bývaniu.

„Prenajímateľ má mať na základe predkladanej právnej úpravy reálnu možnosť účinne a v reálnom čase si brániť vlastnícke právo k bytu, a to najmä v prípadoch flagrantného porušovania nájomnej zmluvy alebo zákona zo strany nájomcu alebo tretej osoby,“ vyplýva z predkladacej správy.

V prípade porušenia registračnej a oznamovacej povinnosti o nájme bytu sa osobitný režim návrhu zákona neuplatní a právne vzťahy v nájomnej zmluve sa budú spravovať ustanoveniami Občianskeho zákonníka o nájme bytu. Prenajímateľ pri nedodržaní povinností v daňovej oblasti nebude môcť využívať právne výhody osobitného režimu. Nepôjde o sankciu, ale o motiváciu, aby si prenajímateľ plnil povinnosti.

Vážny po rokovaní vlády povedal, že jeho ambíciou bolo, aby vláda schválila návrh zákona, ktorý by zvýšil právnu istotu pre developerov, ktorí sa pustia do výstavby bytov s trhovým nájomným. „To znamená, že budú flexibilnejšie a vyváženejšie vzťahy medzi prenajímateľom a nájomcom,“ uviedol. Vážny si myslí, že priestor na daňové úľavy pre staviteľov súkromných nájomných bytov bude, ak to umožní stav verejných financií. „V súčasnosti je vytvorený len právny priestor na to, aby sa odstránili nedostatky v právnych vzťahoch,“ dodal.

Značná časť bytov postavených na predaj do osobného vlastníctva v SR je podľa Vážneho prázdnych. „Aby investičná bytová výstavba pokračovala, pretože to je veľký stimul, je predmetom tohto urobiť tzv. trhové nájomné bývanie s väčšou mierou právnej istoty pre developera,“ priblížil už skôr Vážny. Návratnosť z prenajímania takýchto bytov by podľa neho mohla byť za sedem až dvanásť rokov, podmienkou však je, že nájomcovia budú platiť. „Sľubujem si od toho, že sa naštartujú developerské aktivity,“ uviedol. Vyššia právna istota developerov by to mala umožniť. Ak si to štát bude môcť dovoliť, podľa neho bude aj rezort financií hľadať spôsoby ako stimulovať výstavbu súkromných nájomných bytov. Návrh zákona však s tým zatiaľ nepočíta.

„O dodatočných daňových úľavách určite zatiaľ neuvažujem. Snažíme sa brániť ďalším výnimkám a špeciálnym režimom,“ zareagoval po rokovaní vlády minister financií Peter Kažimír. Návrh zákona, ktorý predložil Vážny, však ocenil, pretože chce zatraktívniť krátkodobé nájomné bývanie pre vlastníkov nehnuteľností, ale s podmienkou, že nájmy budú legálne. „To znamená, budú z nich aj odvádzané dane. Ak niekto bude dodržiavať zákon a bude prenajímať krátkodobo a zároveň sa bude registrovať ako platiteľ dane z príjmu, tak bude môcť požívať aj väčšiu ochranu z pohľadu prenajímania,“ dodal Kažimír.

Návrh zákona o krátkodobom nájme bytu počíta s pozitívnym vplyvom na štátny rozpočet, a to pre zvýšenú mieru registrácie prenajímateľov a platením dane z príjmu. Spolu s ekonomickým rastom sa tiež očakáva aj postupný rozvoj výstavby súkromných nájomných bytov. V budúcnosti by sa mohli rozšíriť podnikateľské príležitosti vo výstavbe bytov na komerčné využitie.

Návrh zákona je osobitným právnym predpisom súkromného práva vo vzťahu k Občianskemu zákonníku a nijako sa nedotýka inštitútu tzv. chráneného nájmu, ktorý má v slovenskom právnom poriadku svoj stabilný status. Osobitný právny režim návrhu zákona sa nevzťahuje na sociálne byty, ani na byty, ktoré boli financované zo Štátneho fondu rozvoja bývania, byty osobitného určenia, byty v domoch osobitného určenia, služobné a družstevné byty, byty vo vlastníctve obcí, krajov, Bratislavy, Košíc a ich mestských častí.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #prenájom #byt #nájom #nájomné byty