Obchodná inšpekcia už skontroluje aj energetikov

Pôsobnosť Slovenskej obchodnej inšpekcie sa má od 1. apríla značne rozšíriť. Do jej kompetencií má pribudnúť aj možnosť kontroly dodávateľov i distribútorov plynu, tepla či výrobcov elektriny.

09.02.2014 10:37
debata (3)

Tieto aktivity v súčasnosti zabezpečuje Štátna energetická inšpekcia, ktorá sa má zlúčiť s obchodnou inšpekciou. „Dôvodom je ušetrenie asi 300–tisíc eur ročne. Už nebudeme musieť platiť dvakrát za budovy a administratívnych pracovníkov,“ zdôvodňuje hovorca Ministerstva hospodárstva Stanislav Jurikovič.

Šéf Štátnej energetickej inšpekcie Vladimír Mošat toto rozhodnutie komentovať nechce, zatiaľ prebiehajú rokovania. „Už teraz je však náš rozpočet oproti vlaňajšku nižší asi o 300–tisíc eur,“ podotýka Mošat, ktorý sa do šéfovského kresla dostal v roku 2001.

Dôležité je podľa neho to, aby v rozšírenej Slovenskej obchodnej inšpekcii (SOI) vznikla samostatná sekcia, ktorá bude robiť dohľad nad energetikmi. „Inšpektori sú veľmi skúsení ľudia s vynikajúcimi odbornými znalosťami a dlhoročnou praxou,“ podčiarkuje šéf energetických inšpektorov. Hospodársky rezort zatiaľ túto požiadavku nekomentoval, odborníci však podľa Jurikoviča majú svoje miesta zaručené.

Zaradenie energetickej inšpekcie pod SOI sa má udiať na základe novely, ktorej úlohou je posilnenie právomocí pri boji proti takzvaným šmejdom. Parlament má o novele hlasovať už čoskoro. Jurikovič nepriamu novelizáciu zdôvodňuje tým, že rezort chce inšpekcie zlúčiť čo najskôr. „Chceme, aby boli úspory peňazí čo najväčšie,“ podčiarkuje hovorca hospodárskeho rezortu.

Štátna energetická inšpekcia vlani vykonala celkovo 468 kontrol. Inšpektori vyšli do terénu na základe podnetu celkovo 277–krát, zvyšný počet kontrol bol realizovaný na základe vnútorných plánov kontrol. Celkovo inšpekcia odhalila 309 nedostatkov, pokutu však uložila len v šesťdesiatich prípadoch. Štát celkovo na pokutách získal takmer 55–tisíc eur.

Najviac sa energetickí inšpektori venovali teplárom, ktorých vlani navštívili 275–krát. Najčastejšie odhalili porušenia ustanovení, ktoré sa týkali dodržiavania pravidiel rozpočítavania tepla. Takisto našli aj nedodržanie kvality dodávok tepla v určenom čase a kvalite a nedodržanie hospodárnosti prevádzky sústavy tepelných zariadení.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #energetici #Slovenská obchodná inšpekcia