SPP s cenami plynu čaká na rozhodnutie regulačného úradu

Budúcoročné ceny zemného plynu pre domácnosti budú závisieť od rozhodnutia Úradu pre reguláciu sieťových odvetví SR (ÚRSO).

16.10.2014 11:52
debata

Slovenský plynárenský priemysel (SPP) totiž neplánuje podať regulačnému úradu nový cenový návrh. Slovenský dominantný dodávateľ plynu tak bude čakať na rozhodnutie regulátora. "Podľa terajšej zákonnej úpravy nie sme povinní dávať cenový návrh. Teda ak sa ÚRSO rozhodne, že nejaký nový cenový návrh vydá, budeme ho rešpektovať,“ povedal v rozhovore pre portál vEnergetike.sk predseda predstavenstva SPP Štefan Šabík.

Minister hospodárstva Pavol Pavlis sa už nechal počuť, že cena plynu pre domácnosti pôjde v budúcom roku dole v priemere o 5 %. Aj šéf regulačného úradu Jozef Holjenčík hovorí o poklese cien plynu pre domácnosti v budúcom roku. Premiér Robert Fico už viackrát slovenským domácnostiam sľúbil, že cena plynu by mala v budúcom roku a v roku 2016 klesnúť v súhrne o dvojciferné čís­lo.

"My ako manažment spoločnosti vnímame vyjadrenia a očakávania nášho akcionára. Pozeráme sa preto na stranu nákladov a snažíme sa vytvoriť také podmienky, aby boli splnené predpoklady na možné zníženie cien pre domácnosti. Tie sú však regulovaný segment, to znamená, že ceny určuje regulačný úrad. Ten nás požiadal o určité podklady, ktoré sme mu poskytli. Diskutujeme o tom, ktoré náklady do ceny vstupujú, a ktoré nie,“ dodal Šabík. Ceny by mal regulátor zverejniť koncom novembra respektíve začiatkom decembra.

Premiér Fico sľúbil zlacňovanie plynu pre domácnosti v júni tohto roka. Hneď po tom, ako sa štát stal jediným akcionárom v Slovenskom plynárenskom priemysle, v najväčšom dodávateľovi plynu na Slovensku. Ceny zemného plynu sa menili naposledy začiatkom tohto roka. Od Nového roka klesli ceny plynu pre domácnosti v priemere o 0,23 %. Najviac sa znížili ceny plynu pre domácnosti, ktoré plynom kúria, a to o 0,24 %. Najmenej klesli domácnostiam, ktoré plyn využívajú len na varenie, v priemere o 0,12 %. Ceny plynu znížil regulačný úrad aj malým podnikom. Týmto odberateľom poklesli ceny plynu o 6,53 %.

debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #SPP #ÚRSO