Ak bývate v zahraničí, môžete tam chodiť aj k lekárovi

Tento článok vám ozrejmí, ako je to s lekárskym ošetrením, ak bývate v inej členskej krajine EÚ ako Slovensko.

01.11.2019 10:00
lekár Foto:
Ak pracujete v jednej krajine EÚ, ale žijete v inej, máte právo na lekárske ošetrenie v oboch krajinách.
debata

Ak pracujete v jednej krajine EÚ, ale žijete v inej, máte právo na lekárske ošetrenie v oboch krajinách.

Najskôr by ste sa mali zaregistrovať v krajine, v ktorej pracujete, a od zdravotnej poisťovne by ste si mali vyžiadať formulár S1 (bývalý formulár E106). Tento formulár vás oprávňuje na získanie zdravotnej starostlivosti v krajine, v ktorej žijete.

Na základe vášho zdravotného poistenia sú vaši rodinní príslušníci takisto oprávnení na získanie zdravotnej starostlivosti, ak žijú v krajine. Ak ste však cezhraničný pracovník žijúci v jednej krajine EÚ a pracujúci v Dánsku, Írsku, Chorvátsku, vo Fínsku, Švédsku, v Spojenom kráľovstve, Nórsku alebo na Islande, vaši rodinní príslušníci majú nárok na zdravotnú starostlivosť počas svojho pobytu v týchto krajinách iba v obmedzených prípadoch, ako je napríklad rýchla lekárska pomoc.

Penzisti

Ak vám dôchodok vypláca krajina, v ktorej žijete, vzťahuje sa na vás a vašu rodinu systém zdravotného poistenia tejto krajiny, a to bez ohľadu na to, či dostávate dôchodok aj z iných krajín.

Ak nedostávate dôchodok alebo nemáte žiadny iný príjem v krajine, v ktorej žijete, vám a vašej rodine bude poskytnutá zdravotná starostlivosť v krajine, v ktorej žijete, v prípade, že máte nárok na zdravotnú starostlivosť v krajine, ktorá vám vypláca dôchodok.

Mali by ste požiadať zdravotnú poisťovňu v krajine, z ktorej odchádzate, o formulár S1. Po príchode do novej krajiny vášho pobytu odovzdajte formulár S1 príslušnému orgánu. Tento dokument ustanovuje vaše právo na kompletnú zdravotnú starostlivosť v krajine vášho bydliska.

Ak sa odsťahujete zo Slovenska a dostávate zo Slovenska dôchodok, máte nárok na zdravotnú starostlivosť len v krajine, v ktorej žijete.

Zdroj: europa.eu

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #lekárske služby #pobyt v zahraničí #bývanie v zahraničí