Digitalizácia stavia byty rýchlejšie

Stavebníctvo zatiaľ digitalizácii pri riadení procesov odoláva. Pomáha pritom vyhnúť sa chybám, kolíziám a prináša aj finančné úspory.

06.07.2022 10:00
výstavba, stavba, reality, tablet, bývanie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Stavebné a developerské spoločnosti čelia v súčasnosti mnohým rizikám, okrem iných aj oneskorovaniu výstavby a vyšším investíciám. Musia hľadať jednoduché a efektívne riešenia, ako zvýšiť svoju produktivitu a konkurencieschop­nosť. "Na cenu práce vplýva ubúdajúci počet kvalifikovaných pracovníkov. Vývoj môže priniesť nové technológie, automatizácie a mechanizácie postupov pri výstavbe bytov, ktoré si už nebudú vyžadovať také množstvo ľudí, a čas výstavby sa výrazne skráti,“ hovorí Tomáš Surovčák z developerskej spoločnosti Reinoo. Potvrdzuje to Ivan Petráš, expert spoločnosti PlanRadar zameriavajúcej sa na digitalizáciu procesov pri stavebných a realitných projektoch.

Pavel Škriniar, Ide o peniaze Čítajte viac Byty sú dnes extrémne drahé, kúpa je pre mnohých nedostupná. Bolo to ale pred rokmi ľahšie?

"Hlavným prínosom digitalizácie je vysoká kvalita dokončených stavieb, ale aj úspora času a nákladov v priebehu ich realizácie. Efektívnou komunikáciou a plánovaním sa znižuje počet chýb, nespotrebuje sa toľko materiálu. Navyše stavby sa môžu dokončiť bez zbytočného predlžovania, takže pracovná sila nie je potrebná dlhšie, než je nevyhnutné. Digitalizácia veľmi ľahko odhalí, ktoré veci či postupy sú príliš zložité, nejasné alebo dokonca zbytočné. Zároveň ponúka riešenia, ako sa dajú veci robiť jednoduchšie a rýchlejšie.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Reality #developeri #dobré bývanie