Nepracujúci dôchodcovia prepadajú pitiu a depresiám

Ruskí dôchodcovia, ktorí ďalej nepracujú, oveľa viac pijú a prepadajú depresiám, než ich pracujúci rovesníci.

11.07.2018 12:38
debata (10)
Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
lieky, depresia, tabletky Ilustračné foto.
Vyplýva to zo správy hlavnej geriatrickej lekárky ruského ministerstva zdravotníctva Oľgy Tkačevovej.

„Výskumy ukázali, že spotreba alkoholu nepracujúcich mužov je skoro trikrát vyššia a príznaky depresie bývajú takmer päťkrát častejšie,“ uviedla expertka. Alkoholizmus je u nepracujúcich dôchodcov takmer trikrát častejší než u pracujúcich a „skutočná depresia“ dvakrát častejšia.

Spomínaný výskum sa týkal žien vo veku od 55 do 64 rokov a mužov vo veku 60 až 64 rokov. V Rusku ženy odchádzajú do dôchodku v 55 a muži v 60 rokoch, vláda však nedávno navrhla postupne zvýšiť túto hranicu na 63 rokov u žien a na 65 rokov u mužov. Ohlas verejnosti je ale veľmi negatívny. Podľa prieskumov je 90 % spoločnosti proti. Kremeľ radšej dáva najavo, že prezident Vladimir Putin nemá s dôchodkovou reformou nič spoločné. Napriek tomu podľa prieskumov Putinova popularita klesla na najnižšiu úroveň od ruskou verejnosťou oceňovanej anexie Krymu v roku 2014.

„U starších ľudí sú príznačné depresie, pocity osamelosti a nepotrebnosti, z čoho sa pokúšajú vyliečiť alkoholom, práškami na spanie a antidepresívami,“ vysvetlil hlavný psychiater ministerstva zdravotníctva Jevgenij Brjun jav, ktorý označil za „sociálne osirenie“.

Ministerka zdravotníctva Veronika Skvorcovová už skôr vyhlásila, že dôchodková reforma predĺži profesijne aktívny vek Rusov, a tým im aj predĺži život. Rovnaký názor zastáva aj minister práce Maxim Topilin, podľa ktorého sa má penzijný vek žien a mužov zblížiť najmä preto, že Rusky priemerne žijú výrazne dlhšie ako Rusi.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #alkohol #depresia #Dôchodcovia #nepracujúci