Gelnica bude žiť umením

Mestečko Gelnica na Spiši bude zajtra plné umelcov. Na viacerých miestach sa tam uskutoční druhý ročník multižánrového umeleckého festivalu Gelnické iluminácie.

07.09.2018 07:00
Gelnica, erb
Erb mesta.
debata
„Návštevníci sa môžu tešiť na mix rôznych druhov umenia – literatúry, hudby, tanca, dokumentárneho filmu, výtvarného aj digitálneho umenia. Svoju tvorbu budú prezentovať študenti aj profesionálni umelci,“ informoval primátor mesta Dušan Tomaško.

Mesto tak chce vytiahnuť ľudí do ulíc a ponúknuť im možnosť zoznámiť sa s najnovšími trendmi v umeleckej tvorbe. Cieľom je prezentovať Gelnicu ako moderné otvorené mesto. Festival otvorí o piatej popoludní v amfiteátri čítanie z kníh troch východoslovenských autorov Arpáda Soltésza, Mila Janáča a Miša Hudáka, potom sa bude premietať film Planéta Gelnica z dielne dokumentaristov z bratislavskej Vysokej školy múzických umení.

Ďalším miestom Gelnických iluminácií bude Banícke múzeum. Tu sa uskutoční výstava Marcely Vilhanovej s názvom Moje nebo, zvuková inštalácia Martina Piska Noaudience a svetelná inštalácia Premeny Ľuba Slovinského.

O videomapping sa postará digitálny umelec Matúš Astrab. Projekcia má názov Príbeh lesa a premietne ju na fasádu budovy Priemyselného parku na Hlavnej ulici. Pre návštevníkov je pripravená interaktívna hra Gelnický Night Driver.

Počas dňa si ľudia budú môcť pozrieť fotografie starej Gelnice od Artura Antonyho, ktorý zaznamenával život v meste niekoľko desaťročí. Galéria bude na hradnom vrchu Zámčisko.

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #voľný čas #umelci #Gelnica