Nájsť uňho možno rôzne druhy zeleniny i ovocia, taktiež bylinky – echinaceu, levanduľu, kapucínku, ale aj majorán. Pestuje tiež napríklad kustovnicu (goji) alebo aj kamčatské čučoriedky či citrónovú trávu. „Rád experimentujem,“ poznamenal.
Medzi netradičné plodiny možno zaradiť aj fialové zemiaky, ktoré v jeho záhrade vyrástli po tom, ako mu ich doniesla manželka z Rakúska. Z ôsmich kusov na začiatku má teraz úrodu v približne 18 mechoch. „Zaujímavá je na nich farba a rez, na ktorom sú fialové, to znamená, že majú protirakovinové účinky tak ako cvikla. Chcú viac trpezlivosti a nikdy nedajú takú úrodu ako bežné zemiaky. Tá chuť je trošku sýtejšia,“ priblížil s tým, že sa z nich dá pripraviť akýkoľvek pokrm. Keď sa uvaria, sú modré.
Pripravujú si aj vlastné hnojivá. „Vyrábam ich často zo žihľavy a prasličky. Najlepšie hnojivo obsahuje veľa draslíka, na to používame exkrementy sliepok spolu so slamou, ktoré namáčame do vody a pôsobením tepla a slnečných lúčov sa to prekvasí a vytvorí sa super hnojivo,“ priblížila jeho manželka Daniela Burdová.
Obaja zhodne tvrdia, že ak chce byť niekto dobrým pestovateľom, treba sa o rastliny starať s láskou. „Dôležité je študovať,“ upozornil Burda. Čo si vo svojich začiatkoch nevedel predstaviť dopestovať, boli napríklad melóny a baklažány. Dnes ich má plnú záhradu. „Len treba poznať správnu odrodu,“ doplnil.
Chovajú tiež ošípanú a sliepky. V domácnosti sa snažia produkovať čo najmenej odpadov. Vyrábajú si vlastné sirupy, zeleninu a ovocie spracúvajú na rôzne spôsoby. Z byliniek zas pripravuje Burdová sypané čaje, dokonca aj vlastné krémy a mydlá.
Na záhrade majú aj včely. „Vzišlo to z toho, že sme pestovateľmi bylín. Bola slabá opelivosť, lebo málokto tu zo susedov má včely,“ vysvetlil Burda dôvody, prečo ich už tri roky chová. Stáča si aj med pre vlastnú spotrebu.