Hospice fungujú pätnásť rokov, je o nich veľký záujem

Včerajšok bol Svetovým dňom hospicovej a paliatívnej starostlivosti. Na Slovensku vznikol prvý hospic pred pätnástimi rokmi - charitný Hospic Matky Terezy. Dodnes patrí medzi špičkové zariadenia, o ktorého služby je veľký záujem.

14.10.2018 14:00
Liečebňa sv. Františka, hospic Foto:
Budova Liečebne sv. Františka v Bratislave, v ktorej sídli aj hospic.
debata

Ako informovala Sylvia Hamadejová zo Slovenskej katolíckej charity, vlani charita ošetrila 181 chorých ľudí v domácnostiach prostredníctvom mobilnej hospicovej starostlivosti. Ďalším 360 klientom vytvorila takýto priestor v troch svojich hospicových zariadeniach v Dome pokoja a zmieru u Bernadetky v Nitre, v Hospici sv. Alžbety v Ľubici a v spomínanom najstaršom – v Hospici Matky Terezy v Bardejovskej Novej Vsi.

V hospicoch síce nie je domáce prostredie, napriek tomu sa v nich však podľa Hamadejovej kladie dôraz najmä na profesionálny a ľudský prístup.

Prvý hospic na Slovensku slávnostne otvorili 1. júla 2003. Bol vybudovaný z ruiny bývalej základnej školy. „Postele sme pozháňali z rôznych fár, vyzeralo to ako v turistickej ubytovni,“ zaspomínal Jozef Krajči, jeden zo zakladateľov zariadenia. Z otvorenia hospicu má aj túto príhodu: „Pacient sa pýtal, že dokedy bude tá ceremónia trvať, dokedy ho budú sestričky toľko obskakovať. No a keď sa slávnostné otvorenie skončilo a sestričky pacienta stále obskakovali, mal pocit, že je v nebi, bol šťastný.“

Inšpiráciu aj pomoc našiel východoslovenský hospic pred rokmi v Česku i Poľsku, kde mali s hospicovou a paliatívnou starostlivosťou väčšie skúsenosti.

debata chyba
Viac na túto tému: #choroba #charita #hospic #paliatívna starostlivosť