Seniori, idete voliť? Aký postoj majú ľudia ku komunálnym voľbám

Seniori sú žiadanou skupinou voličov, najmä preto, že ich je veľa a že sú disciplinovaní. Väčšina z nich chodí voliť, ak môže. Ako sa zachovajú pri sobotných komunálnych voľbách?

09.11.2018 06:00
komunalne volby 2014 Foto: ,
Ilustračné foto z posledných komunálnych volieb.
debata (6)
Stranícky princíp, ktorý platí v parlamentných voľbách, ide pri výbere primátorov a miestnych poslancov najmä v menších mestách a obciach bokom. Aj seniori, rovnako ako iné skupiny voličov, si vyberajú podľa toho, či kandidáta poznajú, prípadne či vidia výsledky jeho doterajšej práce v každodennom živote.

Sociálne siete sú im cudzie, čo u väčšiny najviac zaváži, je volebný program, ktorý študujú najmä z letákov, ktoré nájdu vo svojej schránke.

Komunálne voľby sú najviac osobné. Obrátili sme sa na vybraných dôchodcov s otázkou, či pôjdu v sobotu voliť, a podľa čoho si vyberajú. Vzhľadom na volebné moratórium neuvádzame, odkiaľ sú.

Mária Maláková – Voliť sa chystám. Nie som spokojná s mestským zastupiteľstvom v tomto volebnom období, dokopy nič neurobili. Tak pôjdem urobiť niečo pre jeho zmenu. Podľa strany si určite nevyberám, skôr podľa volebných programov a podľa toho, či niekoho poznám. Ale hlavne podľa toho, či to, čo sľubujú, sa dá aj uskutočniť. Lebo niektoré programy sú úplne nereálne.

Veronika Michalicová – Nejdem voliť, nemám koho. Nikto ma nepresvedčil, že mu môžem veriť a dať mu svoj hlas. To, čo poslanci stvárali v tomto volebnom období, určite nebolo pre ľudí. Teraz na poslednú chvíľu sa všetci snažia ukázať, čo všetko oni robia a urobili, no za tie štyri roky toho príliš nepredviedli. Chaos mám aj v poslancoch. Zrazu každý zakrýva stranícku príslušnosť, všetci sa hrajú na nezávislých, pritom im ide iba o hlasy. Neverím nikomu, nepôjdem voliť.

Jozef Albert – Idem voliť, je to naša povinnosť. Viem už aj koho. Ľudí, ktorých poznám, a viem, že niečo urobia. Je málo, ktorí vedia robiť, keďže my, ktorí sme to vedeli, už nerobíme (smiech). Ale vážne – snažím sa dať hlas tým šikovným, a verím, že sa im bude dariť robiť zmeny k lepšiemu.

Darina Labancová – Určite voliť idem. Žijem v malom meste, takže poslancov už mám vybratých. Poznám ich, aj ich prácu. Čo sa týka primátora, ešte si chcem prejsť letáčiky, ktoré mi prišli do schránky. Preštudujem a rozhodnem sa ešte.

Viera Bachárová – Pôjdeme voliť aj s manželom. Chodievame stále. Raz za čas má človek možnosť vyjadriť svoj názor a možno aj ovplyvniť chod diania, tak sa mi to zdá škoda nevyužiť. Komu dám hlas, ešte neviem. Na mítingy nechodievame. Vychádzam skôr z toho, čo sa za to volebné obdobie urobilo, a ešte z letákov, nech viem, kto má aké plány.

Anna Slivková – Chodievam voliť stále, za mladi som bývala aj vo volebnej komisii. Teraz to už prenechám mladým. No aj v dôchodkovom veku mi nie je ľahostajné, čo sa s naším mestom deje. Rozhodujem sa medzi dvomi kandidátmi na primátora, ale už som viacmenej rozhodnutá. Je toho veľa, čo treba zlepšiť. Všetky okolité mestá sa rozvíjajú, len naše stagnuje. A treba obnoviť ihriská, cintoríny, kedysi vychýrené, dnes chátrajúce lyžiarske stredisko…

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #primátori #samospráva #seniori