V Cíferi budú súťažiť výšivkári, uctia si slávnu rodáčku

V snahe obnoviť tradíciu vyšívania a adaptovať ju na dnešné pomery organizuje občianskej združenie Cziffer súťaž vo vyšívaní. Uskutoční sa v sobotu v Cíferi, prihlásiť sa možno do 15. novembra.

12.11.2018 11:23
výšivka, Gorali Foto: ,
Goralská výšivka.
debata

Ide o druhý ročník súťaže Márie Hollósyovej, ktorá bola uznávanou výšivkárkou. „Aby sme podporili cielené vyšívanie, vždy rok pred súťažou je vyhlásená téma výšivky pre špeciálnu kategóriu, v tomto roku je to téma Tak to je leto,“ uviedla podpredsedníčka združenia Dagmar Straková.

Okrem tejto špeciálnej kategórie majú súťažiaci možnosť prihlásiť výšivky v ďalších troch kategóriách, jedna kategória je venovaná aj detskej výšivke pre deti do 16 rokov na podporu rozvoja zručnosti vyšívania novej generácie. Okrem Pohára Márie Hollósyovej sa bude udeľovať aj divácka cena.

Podujatie otvoria pre verejnosť v Dome kultúry v sobotu o desiatej ráno, vyhlásenie výsledkov je naplánované na 17. hodinu. Dopoludnia OZ Cziffer predstaví svoju novú vyšívanú zástavu a na cíferskej fare bude sprístupnená Pamätná izba sakrálnej výšivky Márie Hollósyovej, kde si návštevníci môžu pozrieť originály sakrálnych výšiviek z jej dielne.

Súčasťou súťaže bude výstava výšiviek, prednášky, panelová diskusia a aktivita Zapíš sa na výšivku pre všetkých účastníkov. Vlani bolo v piatich súťažných kategóriách zaradených na podujatie 141 výšiviek od takmer 50 autorov vyšitých rôznymi technikami vrátane 3D techniky temuri. Záujemcovia o vyšívanie z celého Slovenska môžu svoje výšivky prihlasovať elektronicky do 15. novembra.

Občianske združenie Cziffer pomenovalo súťaž po výšivkárke Márie Hollósyovej, ktorá svoj život zasvätila aristokratickej a cirkevnej výšivke. Narodila sa 1. februára 1858 v obci Opoj pri Trnave. V roku 1896 ju vyznamenal minister obchodu striebornou medailou za práce vystavené na Milenárnej výstave v Budapešti. Úspech výšiviek z jej dielne vyvrcholil na svetovej výstave v Paríži v roku 1900, kde cíferský výšivkársky spolok pod jej vedením získal najvyššie ocenenie GRAND PRIX a ona osobne dostala striebornú medailu. Výšivky z jej dielne slávili úspechy v Miláne, Liége, Petrohrade, Londýne, Ríme a inde vo svete.

Mária Hollósyová zomrela v apríli 1945 v Cíferi, kde je aj pochovaná. V roku 2001 jej obecné zastupiteľstvo udelilo Čestné občianstvo obce Cífer in memoriam.

debata chyba
Viac na túto tému: #voľný čas #seniori #súťaž #Cífer #výšivky