S vekom prichádza viac lásky

Láska kvitne v každom veku. A platí to aj pre seniorov. Vedci poukazujú na fakt, že ich prežívanie ľúbostného citu k partnerovi je silnejšie, než u mladých ľudí.

11.01.2019 06:00
seniori, dôchodcovia, dôochodok, starý, stará,... Foto:
Zamilovaná dvojica vo vyššom veku funguje nielen na láske, ale aj na vzájomnom rešpekte a spolupatričnosti.
debata

Zamilovanosť nepozná hranice

Láska, nie je len slovo. Nepozná žiadne vekové hranice, dôchodkový vek, ani fyzické či duševné obmedzenia. Väčšina opýtaných seniorov sa podľa Sheridenovho centra pre výskum starších ľudí zdôveruje, že čím viac vo svojom živote niekoho milovala, tým je prežívanie tohto citu intenzívnejšie. Zatiaľ, čo súčasná mládež podľa výskumov venuje malú pozornosť láskavosti a veciam, ktoré robia radosť iným, starší človek sa zameriava práve na to, ako urobiť niekoho šťastným. Lásku dáva, ale i prijíma.

Seniori prežívajú lásku inak, ako mládež

Vyšší vek v partnerskom vzťahu prináša viacero výhod. Pokiaľ ste odišli do penzie, strávili ste väčšinu svojho života a času s milovanou „polovičkou“. Dôchodok je priestor, aby ste sa mohli vo dvojici venovať tomu, čo ste v mladosti kvôli práci či deťom nestihli. Ak vám to umožní finančná situácia, cestujte spolu na miesta, ktoré ste chceli navštíviť už dávno. Prečítajte si spolu knihy, pozrite si divadelné predstavenia či dokonca si zahrajte karty, pretože teraz vás už nikto neobmedzuje a život si tým pádom môžete riadiť sami.

Vzťahy majú vyššiu kvalitu a hĺbku

Vedci zo spomínaného centra poukazujú na skutočnosť, že zatiaľ čo mládež sa zoznamuje na takzvaných zoznamkách, seniori takúto formu zblíženia nikdy nepoznali a nevyužívali. Mladí ľudia počas „randenia“ vo virtuálnom svete nemajú reálnu predstavu o druhom človeku a v podstate sa zamilujú do partnera, ktorého si vytvorili na základe fotografií, predstáv a esemesiek. Vzťahy v starobe sú hlbšie, plné súcitu, empatie. Zamilovaná dvojica vo vyššom veku funguje nielen na láske, ale aj na vzájomnom rešpekte a spolupatričnosti. Seniorský vek má ešte jednu drobnú výhodu. Nikto z príbuzných vám nemôžu diktovať, s kým máte tráviť čas a koho máte milovať.

Láska sa v starobe nemení na zvyk

Niektorí sociológovia tvrdia, že láska sa môže počas spoločne stráveného času, napríklad, ak ste spolu päťdesiat rokov, pretransformovať do vzájomnej úcty a zvyku. Je síce pravdou, že ste si prešli aj ťažkými chvíľami, ale pokiaľ ste ich spoločne prekonali a dostali ste sa so svojím partnerom až tak ďaleko, prežili ste v živote skutočnú lásku.

Často sa stretávame aj s tým, že jeden z partnerov predčasne opustil tento svet. So smrťou blízkej osoby, s ktorou ste prežili niekoľko desaťročí, je ťažké sa vyrovnať. Odchod milovanej osoby na druhý svet však neznamená, že aj z úcty k nebohému nemáte právo na plnohodnotný a šťastný život. A láska nie je výnimkou. Preto sa netreba čudovať, že nové začiatky sú možné aj v sedemdesiatke. Hoci mnohí ľudia nemusia mať pre tieto vzťahy pochopenie, pravdou zostáva, že pocity lásky a blízkosti sú potrebné nielen pre mladých ľudí, strednú generáciu, ale aj tých najstarších.

debata chyba
Viac na túto tému: #láska #vzťah #zamilovanosť #vyšší vek