Triky ako si poradiť s hlukom

Vyvoláva stres, pocity napätia, svalové napätie a zhoršuje kvalitu spánku. Hluk. Pokiaľ sa na vás rúti z každej strany, skúste ho zo svojho života vytlačiť jednoduchými tipmi. Povieme vám, ako na to.

12.04.2019 13:00
Hluk, bývanie, megafón, krik Foto:
Ak čelí ľudské telo hluku permanentne, vyvolávajú sa v ňom pocity chaosu, čo sa negatívne odráža nielen na psychickom zdraví.
debata

Stíšte vnúčatá

Hlučné prostredie sa negatívne podpisuje na kvalite života. Ak mu ľudské telo čelí permanentne, vyvolávajú sa v ňom pocity chaosu, čo sa negatívne odráža nielen na psychickom zdraví. K možnostiam, ako sa šikovne popasovať s hlukom sa zaraďujú dva spôsoby. Tým prvým je eliminácia ostrých a rušivých zvukov z nášho okolia a druhým je útek z hlučného prostredia. V prípade, že žijete v domácnosti so svojimi vnúčatami, ktoré každý deň hlasno počúvajú hudbu, skúste im navrhnúť kompromis. Pokojný domov bez hlasitých zvukov vyriešia slúchadlá. Samozrejme, vnúčatá môžete poučiť, že pokiaľ pravidelne počúvajú hudbu v pásme okolo 85 decibelov, koledujú si v seniorskom veku o načúvací prístroj.

Pomôžu okná i koberce

Pokiaľ žijete vo veľkom meste, hlučnému prostrediu sa takmer nevyhnete. Zatiaľ čo nepríjemným zvukom v obchode, na ulici, či nákupných centrách nemáte šancu sa ubrániť, domov si môžete zariadiť tak, aby týmto rušivým vplyvom odolával. Na zabránenie šírenia hluku z vonkajšieho prostredia pomôžu okná s dvojitým alebo trojitým zasklením. Rovnako sa odporúča používať ťažké záclony a na podlahu hrubé koberce, ktoré dokážu tlmiť nepríjemný zvuk. V prípade, že sa chystáte rekonštruovať byt alebo dom, vhodnú izoláciu pred ostrými tónmi okolia si môžete zabezpečiť izolačnými materiálmi, akými sú minerálne sklo, korok či drevo.

Urobte si z domu pokojné miesto

Hluk je prítomný takmer všade. Zapnutý televízor, kávovar, práčka a dokonca aj chladnička. V lete v byte „píli“ klimatizácia. Zvonku prichádzajú zvuky kosačiek, ale aj vysávača od susedov. Produkciu ostrých zvukov je možné znížiť používaním tichých domácich spotrebičov. Televízor nastavujte na minimálnu ešte počuteľnú hlasitosť a spotrebiče, ktoré nepoužívajte vypnite zo zásuvky. Pri znižovaní hluku v domácnosti tiež pomáha, ak nemáte zapnutý televízor a rádio súčasne.

Práčka, ktorá má čo-to odžité a dáva to vydávaním hlasných zvukov jasne najavo, patrí skôr do uzavretého priestoru, akým sú kúpeľne, alebo pivnice. Klimatizácia sa používa len na niekoľko hodín a môže sa nastaviť tak, aby vychladila izbu v čase, keď ste napríklad na nákupe. Dohodnite sa so susedmi, že vŕtanie dier do stien či veľké rekonštrukcie bytov sa vo vašom obytnom dome nebudú robiť večer v pracovných dňoch a už vôbec nie počas víkendu.

Zaberie meditácia i „päťminútovka“

Ak sa hluku predsa len neviete vyhnúť, zacieľte svoju pozornosť na aktivity, ktoré znižujú pocity chaosu a napätia. Vhodným spôsobom na zníženie stresu z hlasných zvukov je meditácia, ktorá poskytuje psychickú vyrovnanosť a emocionálnu stabilitu. Výbornými bojovníkmi proti nepríjemným zvukom je aj počúvanie klasickej hudby, nakoľko stimuluje mozog, vyvoláva pocity harmónie a pokoja.

Netreba však zabúdať ani na iné zaujímavé triky. Každý deň si doprajte päť minút ticha. Počas tejto chvíľky nezapínajte televízor, rádio ani iné domáce spotrebiče. Vypnite si telefón, nevarte, prosto oddychujte. V danom momente sa snažte sústrediť len na jednu vec, a to na ticho, ktoré ste si konečne dopriali.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ticho #hluk #stres #spánok #tipy #sluch