V súbore Partizán tancuje aj 72-ročný tanečník

Už vyše pätnásť rokov pôsobí na slovenskej hudobnej a tanečnej scéne folklórny súbor s názvom Partizán seniori. Dvadsiatka seniorov zo spomínaného združenia predvádza na javiskách tanec a spev z regiónov Horehronia, Podpoľania, Gemera a Liptova.

28.09.2019 06:00
Folklórny súbor Partizán Foto:
Folklórny súbor Partizán oslávi v tomto roku 61. výročie založenia. V seniorskej zložke spolku pôsobí približne dvadsiatka nadšených seniorov.
debata

Spomínaný folklórny súbor tvoria predovšetkým jeho bývalí členovia, ktorí sa opäť dali dokopy v roku 2003 pri príležitosti zostavovania programu k 45. výročiu založenia súboru. Prijali ponuku umeleckého vedúceho Igora Kovačoviča obohatiť tento program v časti „Spomienky na roky“. Tým sa začalo účinkovanie „seniorskej zložky“ súboru. Folklórny súbor Partizán, ktorý má okrem seniorskej aj juniorskú zložku, vznikol v roku 1958 pri vtedajšom podniku Biotika Slovenská Ľupča. V minulom roku súbor oslávil 60. výročie založenia.

„Počas tohto pôsobenia v ňom prežila krásne roky svojho životy asi tisícka ľudí z rôznych zložiek. Nebola to len tanečná zložka, ale aj hudobná, spevácka či organizačná,“ opisuje pre Pravdu históriu spolku vedúca umeleckého súboru Jana Oboňová. V súčasnosti v juniorskej zložke pôsobí okolo tridsať mladých, nadšených ľudí, ktorí sú tanečníkmi a desať hudobníkov. V tej seniorskej je približne dvadsať tanečníkov, ktorí svojím umeleckým prejavom i dnes obohacujú mladých tanečníkov a divákov na svojich vystúpeniach po celom Slovensku.

Rozdávajú radosť všetkým generáciám

Seniori majú nezastupiteľné miesto pri vytváraní pozitívneho obrazu o folklórnych prejavoch vo verejnosti. Na javiskách tešia divákov tancom a spevom z regiónov Horehronia, Podpoľania, Gemera a Liptova. A hoci čas plynie, na ich tanečných kreáciách, dobrej nálade a radosti zo života sa nič nezmenilo.

„Roky postriebrili ich hlavy, pridali nielen na váhe ale aj na vážnosti, zmenili ich umelecký prejav, ale neodobrali chuť žiť so spevom a tancom. Pretože chcú rozdávať radosť a energiu, musia často prekonávať sami seba,“ hovorí s úsmevom vedúca umeleckého súboru. Od septembra 2006 sa začali v rámci súboru schádzať aj speváčky ženskej speváckej skupiny Hronky, ktoré začali účinkovať v programoch so seniorskou ale aj s juniorskou zložkou súboru. Dôraz pritom kladú na zachovanie pôvodného štýlu spevu, dodržiavanie nárečia, napodobenie farby hlasu a súlad s tradičnými spevnými príležitosťami, akými sú fašiangy, vianočné sviatky a svadby.

Folklórny súbor Partizán a jeho seniorská zložka.. Foto: FS Partizán
Folklórny súbor Partizán Folklórny súbor Partizán a jeho seniorská zložka..

Najstarší tanečník má 72 rokov

Za seniora sa vo folklórnom súbore Partizán rozumie tanečník, alebo spevák, ktorý už nepôsobí v juniorskej zložke. Najmladší tanečník má pritom 40 rokov a najstarší 72 rokov. Najmladšia tanečnica 43 a najstaršia 67 rokov. Najstarším tanečníkom je Ivan Muka, ktorý aj vo vysokom veku očaruje svojím entuziazmom a nadšením rovesníkov i mladšie generácie. Divácke ohlasy tak na seba nenechávajú dlho čakať a vďačné publikum sa šikovným tanečníkom odmeňuje búrlivým potleskom.

„Divácke ohlasy sú v mnohých prípadoch neopakovateľným zážitkom. Najväčší aplauz sa im dostáva od divákov, ktorí mnohokrát nenašli odvahu byť súčasťou takýchto kolektívov, ale aj od kolegov z iných folklórnych súborov,“ uzatvára pre Pravdu Jana Oboňová. V súčasnosti sa folklórny súbor predstavuje s novými číslami, ktoré boli uvedené pri príležitosti minuloročného 60. výročia jeho založenia, a to tancami z Podpoľania s názvom „Krčma, Na tanci“, úryvkami zo svadobného tanca z Telgártu, vrátane tanečných čísel z regiónu Gemera.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #folklór #folklórne súbory