Z domácej lekárničky proti rakovine

Drahým výživovým doplnkom môžete dať zbohom. Ak sa chcete venovať prevencii proti nádorovým ochoreniam, nemusíte ísť príliš ďaleko. Postačia bežne dostupné potraviny z chladničky a komory.

30.09.2019 06:00
22-biely caj Foto:
Zelený či čierny fermentovaný čaj sa takisto môžu zapísať do zoznamu látok bojujúcich proti rakovine.
debata

V rámci prevencie nádorových ochorení sa často zabúda na konzumáciu rýb. Prednosť by mali mať predovšetkým tie morské, pretože obsahujú vysoké množstvo takzvaných dobrých tukov. Ide o známe omega-3 mastné kyseliny, ktoré sa vyznačujú silnými protizápalovými účinkami. Zápaly v tele môžu spôsobovať bujnenie nádorových buniek. Ryby sa osvedčili aj počas samotnej liečby rakoviny, nakoľko chránia ľudský organizmus pred hormónmi, ktoré sa produkujú v tele počas liečby. Medzi najlepšie zdroje zdravých tukov spomedzi morských pochúťok patria sardinky, tuniak v konzerve makrela, ale aj losos a sleď. O rybacine je tiež známe, že obsahuje vysoké množstvo vitamínu D a A, ktoré účinne bojujú proti rakovine.

Huby a „fialové“ potraviny

Výskumy dokazujú, že huby sa v rámci tradičnej čínskej medicíny používajú už roky s veľkým úspechom. Sušené, dusené či varené huby vyvažujú fungovanie imunitného systému, čistia krv a pomáhajú správnej činnosti telesných orgánov. Medzi tie s najlepším účinkom patria maitake a shiitake huby, ktoré sú nápomocné pri znižovaní vedľajších účinkov niektorých liekov a dokážu rovnako potláčať výskyt rakovinových ochorení až o 70 %. Netreba zabúdať ani na liečivú silu fialových potravín, teda všetkých tých, ktoré sa chvália touto farbou. Baklažán, čučoriedky, repa, ale aj slivky či čerešne sa pýšia veľkým množstvom látok zvaných antokyány, ktoré priamo zabíjajú rakovinové bunky. Pozitívnu úlohu tiež zohrávajú pri ochrane vnútorných orgánov a posilňovaní imunitného systému.

Video
Chutné indické curry pre vegetariánov.

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Baklažánové karí na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

Čas na čaj

Zelený či čierny fermentovaný čaj sa takisto môžu zapísať do zoznamu látok bojujúcich proti rakovine. Čaj obsahuje zlúčeniny známe pod názvom katechíny, ktoré sa podieľajú na zastavení rastu rakovinových buniek a takisto bránia bunkovým mutáciám, ktoré rýchlo prerastajú do tvorby nádorových buniek. Vedci preukázali, že zelený čaj znižuje riziko rakoviny žalúdka u žien, riziko vzniku rakoviny pankreasu a konečníka. Pravidelné pitie lahodného horúceho nápoja má liečivé účinky aj pri rakovine prsníka, hrubého čreva, prostaty, vaječníkov a pľúc.

V orechoch je sila

Spomínané ryby nie sú jediným zdrojom zdravých tukov. V tesnom závese za nimi sú s obsahom omega-3 mastných kyselín všetky druhy orechov. Do boja proti rakovine však vyrážajú väčšou silou, nakoľko majú veľké množstvo prospešných minerálnych látok a vitamínov. Napríklad, stopový prvok selén, ktorý sa nachádza v mandliach a para orechoch, má silné protirakovinové účinky. Semená slnečnice a tekvice sa tešia obsahu vitamínu E, C a minerálu zinku. Vitamín E je veľmi silný antioxidant, ktorý sa používa v boji proti starnutiu a degenerácii buniek.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ryby #rakovina #čaj #baklažán #onkologické ochorenia