Ľudí s parkinsonom vracia do života hĺbková stimulácia mozgu

Parkinsonova choroba je ochorenie, ktoré celosvetovo postihuje až 6 miliónov ľudí. Len na Slovensku ním trpí približne 15-tisíc pacientov, najčastejšie po 50. roku života.

21.10.2019 07:00
debata
Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
up-shutterstock 459299323 Ilustračné foto.

Práve so zvyšujúcim sa vekom narastá aj riziko ochorenia. Príčina ochorenia spočíva v ubúdaní dopamínu v štruktúrach mozgu. Vďaka pokroku medicínskych technológií prichádza pre pacientov nová nádej v podobe tzv. hĺbkovej stimulácie mozgu, ktorá môže prejavy choroby doslova vypnúť jedným tlačidlom.

Ochorenie sa prejavuje najmä trasom, stuhnutosťou svalstva, pomalým pohybom, nestabilitou či stratou rovnováhy. „Typickým iniciálnym príznakom je tras jednej z horných končatín. Neskôr sa pridružujú samovoľné pohyby, stuhnutosť, pomalosť, problémy s artikuláciou, písaním či nehybná tvár,“ vysvetľuje neurológ profesor Peter Valkovič. „Pacienti nie sú schopní sami sa o seba postarať a sú odkázaní na pomoc najbližších. Prichádzajú o prácu, väčšina trpí depresiami,“ dodal.

Tam, kde sa končia možnosti farmakologickej liečby, prichádzajú na rad moderné medicínske technológie a inovácie. Reč je o hĺbkovej stimulácii mozgu. Tá prostredníctvom implantovaného neurostimulátora a elektród zavedených do mozgu pomáha pomocou pravidelných elektrických impulzov zmierňovať nepríjemné prejavy choroby. Vďaka tomu dokáže vrátiť pacientom a ich rodinám stratenú kvalitu života a psychickú pohodu. „Táto technika nahradila staršie operácie, ktorých nevýhodou bola určitá „nezvratnosť“, nemožnosť modulácie efektu a často permanentné nežiaduce účinky,“ vysvetlil docent Valkovič.

Terapia, ktorá je plne hradená z verejného zdravotného poistenia, sa vykonáva v Univerzitnej nemocnici v Bratislave a v Košiciach a v nemocnici F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici.

debata chyba
Viac na túto tému: #Parkinsonova choroba #demencia #medicína #ochorenia