Seniori aktívne riešia svoje bývanie

Životný štýl sa v ostatných rokoch výrazne mení. Netýka sa to len mladých ľudí, ale aj seniorov.

22.10.2019 07:00
up-shutterstock 94498447 Foto:
Ilustračné foto.
debata

Zatiaľ čo kedysi sa ľudia vo veku 55+ považovali za „starých“, dnes väčšina z nich žije aktívnym životom. A nielen to. Mnohí si robia odvážne plány do budúcnosti, ktoré sa týkajú ich bývania. Novej situácii sa preto postupne prispôsobujú aj finančné inštitúcie. Niektoré seniorom vychádzajú maximálne v ústrety a považujú ich za dôležitých klientov.

Zmeny v správaní sa seniorov spôsobil aj fakt, že skupina ľudí vo veku 55 a viac sa v posledných rokoch zmenila. Týka sa to najmä podielu zamestnaných. "Zvýšil sa podiel tých, ktorí sú plne zamestnaní (z viac ako 22 na takmer 32 %) a, naopak, znížil sa podiel dôchodcov (zo 72 na 64 %),“ hovorí Július Filo, managing partner Go4insight.

Zamestnaní seniori aktívne riešia svoje bývanie. „Stretávame sa s rôznymi typmi ľudí nad 55 rokov,“ hovorí Ondrej Broska, partner finančno-poradenskej spoločnosti Tower Finance. „Často sa na nás obracajú starší ľudia, ktorí sa sťahujú z bytov v mestách do domov mimo miest, a teda riešia hypotekárny úver.“ Nemenej významná je aj skupina ľudí, ktorí si chcú zrekonštruovať bývanie. „Starší klienti sú práve tí, ktorí bývajú spravidla v starších nehnuteľnostiach,“ hovorí Kamil Timura, riaditeľ odbytu Prvej stavebnej sporiteľne. „Byty a domy, ktoré majú 20 až 30 rokov, už rozhodne potrebujú rekonštrukciu.“

Aktivitu seniorov v oblasti bývania dokazujú aj prieskumy. „Ľudia vo veku 55 a viac rokov využívajú častejšie úvery na bývanie oproti tej istej vekovej skupine spred desiatich rokov,“ hovorí Július Filo z Go4insight. „Zatiaľ čo v roku 2008 využívalo nejaký typ úveru na zlepšenie bývania len 3,5 % ľudí nad 55 rokov, dnes je táto istá veková skupina zadlžená až v 14,8 % prípadoch.“

Na novú situáciu reagujú aj bankové domy. Prvá stavebná sporiteľňa má aktuálne v portfóliu približne 10 % klientov nad 55 rokov. "Nie je to zanedbateľná skupina ľudí, preto im ponúkame možnosti, ako sa postarať o bývanie,” hovorí Kamil Timura. Seniori najčastejšie využívajú možnosť sporenia alebo úverov na rekonštrukciu. "Tieto úvery sú až do 50-tisíc eur bez potreby zakladať nehnuteľnosť. Z tejto sumy sa dá zrealizovať aj rozsiahlejšia rekonštrukcia,“ dopĺňa Timura.

Reverzné hypotéky – naša budúcnosť?

Pre ľudí 55+ sú zaujímavé aj tzv. reverzné hypotéky. Skloňujú sa čoraz častejšie aj u nás. V zahraničí sú veľmi populárne, a tak je predpoklad, že časom sa stanú bežnejšími aj na Slovensku. O čo ide? Reverzná hypotéka je v podstate akási hypotéka naopak.

Systém funguje tak, že si založíte nehnuteľnosť, ktorú vlastníte a banka si ju postupne kupuje tým, že vám mesačne vypláca finančné prostriedky.

Reverzné hypotéky v zahraničí využívajú hlavne ľudia po päťdesiatke, ktorí chcú mať okrem bežného aj vedľajší príjem.

debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #zamestnanie #životný štýl #seniori #aktívny život