Majú vysokí ľudia vyššie riziko rakoviny?

Podľa amerického Národného inštitútu pre rakovinu sa odhaduje, že až 38 % ľudí postihne počas života rakovina. Nielen fajčenie, stres a nezdravé stravovanie sa dokážu podpísať pod výskyt nádorových ochorení. Niektoré ďalšie faktory tiež, hoci sa výrazne podceňujú.

10.11.2019 07:00
seniorka, dôchodkyňa, nemocnica, choroba Foto:
Negatívne sa s ľudských zdravím dokáže pohrať aj nedostatok spánku.
debata

Pozor na obezitu

Jednou z príčin, ktorá dokáže mať negatívny vplyv na rozvoj rakovinových buniek je vyššia telesná hmotnosť. Konkrétne sa to dotýka obezity, teda stavu, keď sa Body Mass Index prehupne cez hranicu 30 bodov. Obezita môže zvýšiť riziko vzniku rakoviny rýchlejšie než v prípade užívania tabakových výrobkov. Podľa štúdie z roku 2017 ľudia s obezitou mali až dvojnásobne vyššie riziko vzniku rakoviny žalúdka, pažeráka, pečene a obličiek v porovnaní s ľuďmi, ktorí mali normálnu hmotnosť. Rast nádorov spôsobujú zápaly, ktoré sa v ľudskom tele vyskytujú častejšie pri nezdravom stravovaní a konzumácii vysokého množstva sacharidov a tukov.

Čo je pravda na výške a rakovine?

Výskum z roku 2018 prichádza s tvrdením, že vysokí ľudia majú vyššie riziko nástupu nádorových ochorení. I keď väčšina vedcov nad týmto nie príliš optimistickým a trúfalým názorom neveriacky krúti hlavou, malá skupinka z nich vraví pravý opak. S každými desiatimi centimetrami výšky za údajne riziko rakoviny zvyšuje až o 10 %. Vedci objavili súvislosť medzi rakovinou a výškou v 50. rokoch minulého storočia. Okrem výšky má vraj negatívny vplyv na štatistický výskyt rakoviny aj vyšší vek. U žien po menopauze hrozilo riziko rozvoja nádorových ochorení až o 13 %, a to najmä s každými ďalšími centimetrami výšky. Odborníci zašli v týchto tvrdeniach ešte ďalej a riziko rakoviny hrubého čreva dali do súvisu s dlhšími nohami.

Dvojsečná zbraň pri pití nápojov

Rakovina sa rýchlejšie rozvíja aj pri pití horúcich nápojov. „V tomto prípade môže dôjsť k vyššiemu riziku rakoviny hrdla u ľudí, ktorí jedia veľmi horúce jedlá alebo pijú vrelé nápoje. Vysoké teploty dráždia a stimulujú poškodenie buniek,“ hovorí lekár Thomas Horowitz. Niektoré štúdie, vrátane tej, ktorá bola uverejnená v tomto roku v časopise International Journal of Cancer, spájajú pitie veľmi horúcich nápojov, ako je čaj alebo káva, so zvýšeným rizikom rakoviny hrdla alebo pažeráka. Naopak, popíjanie čaju a kávy s primeranou teplotou pomáha vďaka antioxidantom predchádzať rakovine a podporuje chudnutie.

Aj málo spánku je problém

K vážnym zdravotným následkom vedie aj konzumácia pripáleného alebo spáleného červeného mäsa. Takto tepelne spracované potraviny spôsobujú rakovinu hrubého čreva, konečníka, obličiek, pankreasu a prostaty. Grilovanie a pečenie sú bezpečné, pokiaľ sa na mäse neobjavujú silné pripáleniny.

Podobne negatívne sa s ľudských zdravím dokáže pohrať aj nedostatok spánku. Počas nočného odpočinku sa ľudské telo zbavuje toxínov z mozgu, opravuje poškodené bunky. Slabý spánok súvisí so zvýšeným rizikom rakoviny a srdcovocievnych chorôb. Negatívne zdravotné následky zanecháva na ľudskom tele aj sedavé zamestnanie. Vyššia úroveň fyzickej aktivity je spojená so zníženým rizikom niektorých najbežnejších druhov rakoviny, vrátane rakoviny hrubého čreva, pľúc a prsníka. Podľa odborníkov riziko vzniku akéhokoľvek druhu rakoviny sa pri aktívnom živote znižuje až o 7 %.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #fajčenie #obezita #nedostatok spánku #onkologické ochorenia