Starenky z Bratislavy čítajú deťom rozprávky pred spaním

Seniorky z Domu tretieho veku v Bratislave znova tešia deti z neďalekej materskej školy. V rámci projektu Starký, starká, prečítaj nám rozprávku čítajú najmenším zaujímavé detské príbehy.

24.11.2019 09:00
debata

Cieľom projektu, ktorý sa s veľkým úspechom uskutočňuje už piaty rok, je podporiť vzťahy medzi deťmi z Materskej školy Bulíkova a seniormi, a to prirodzenou formou, čítaním rozprávok pred obedných odpočinkom detí. „Na začiatku školského roka sa s vedením materskej školy dohodne harmonogram stretnutí, a to konkrétny deň a čas v týždni. Následne sa oslovia klientky, ktoré prejavili už aj v minulosti záujem o tento projekt a naplánujú si stretnutia v materskej škole. Momentálne sa do neho zapája sedem klientiek z Domu tretieho veku,“ hovorí pre Pravdu riaditeľka domova Daniela Palúchová.

Rozvíjajú empatiu detí

Seniorky počkajú kým učiteľky uložia deti do postieľok, kde už čakajú na príchod babičky. Počas čítania rozprávky deti pomaly zaspávajú. Po skončení sa staršie dámy s učiteľkami dohodnú na ďalšej rozprávke a rozlúčia sa. Deti pritom nie sú prieberčivé. Osloví ich akýkoľvek zaujímavý príbeh, ktorý prináša ponaučenie.

„Čítajú im rozprávky, ktoré majú u detí rozvíjať fantáziu, empatiu aj pomoc druhým. Klientky počas čítania daného príbehu preto rady poukážu na ponaučenie, ktoré z rozprávky vyplýva. Keďže ide o deti predškolského veku, v príbehoch často vystupujú zvierací hrdinovia s ľudskými vlastnosťami, a preto sú aj najobľúbenejšie,“ pokračuje.

Pochvala aj od rodičov škôlkarov

Seniorkám, ktoré sa ocitli v milej úlohe predčítavačiek, prináša táto aktivita veľkú radosť. Ako zvyknú hovoriť, oživuje ich kontakt s deťmi. Mnohé z nich využívajú svoje osobné kúzlo, skúsenosti, jednoducho povedané, všetky silné stránky a odovzdávajú posolstvo mladším generáciám. „Klientky zahreje pri srdci aj detské objatie, úsmevy, rozžiarené očká a zvedavé otázky, na ktoré múdre "babičky“ vedia vždy odpoveď. Odozva rodičov detí na tento projekt je pozitívna. Nakoľko nie každé dieťa môže tráviť spoločný čas so svojou babičkou, sú tieto chvíle niečím výnimočným,“ rozpráva Daniela Palúchová.

Stenčuje sa generačná priepasť

Na tomto projekte sa zúčastňujú najmä seniorky, ktoré nemajú potomkov, alebo majú deti a vnúčatá v zahraničí. Žiadna z oslovených senioriek spomínaného domova nemala strach z tejto činnosti. Mnohé z nich si len spomenuli na minulé časy, keď pracovali ako učiteľky v materskej alebo základnej škole. Čítanie v škôlke má tiež prospešný vplyv na psychické a fyzické zdravie seniora. „Zvyšuje pozitívny obraz o sebe samom, podporuje pocit zmysluplnosti a umožňuje nadväzovanie nových vzťahov a spája generačné priepasti. V neposlednom rade je aktivita spojená aj s príjemnou prechádzkou, čím podporuje aj fyzickú kondíciu senioriek,“ uzatvára šéfka Domova tretieho veku.

Martin Harvan Foto01bulíková a foto02 bulíková. Autor: Dom tretieho veku Sedem stareniek z Domu tretieho veku v Bratislave číta rozprávky deťom z materskej školy. Obľúbené sú príbehy s ponaučením.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #čítanie #rozprávka