Ako sa zbaviť bolesti bez tabletky

S pribúdajúcim vekom sa ozývajú bolesti svalov, chrbta, kĺbov, ale aj zubov či hlavy. Do boja proti týmto nepríjemným životným spoločníkom môžeme vyraziť aj bez chémie. Pomôže zopár tipov z domácej lekárničky.

30.11.2019 06:00
paprika, čili, pikant Foto:
Viaceré druhy papriky, a to vrátane čilipapričiek sa chvália obsahom látky zvanej kapsaicín.
debata

Ananás potlačí zápal

Pýchou tohto tropického ananásu je bromelín. Ide o prírodný enzým, ktorý sa rozkladá v zažívacom trakte a neskôr sa vstrebáva do celého tela, kde si poradí s celou škálou zdravotných problémov. Viaceré štúdie sa zhodli, že spomínaná látka sa pri uvoľnení do krvného obehu správa ako prírodná náhrada liekov proti bolesti a zápalom. Pomáha najmä pitie čerstvej ananásovej šťavy na lačný žalúdok. Silný protizápalový účinok sa prejaví pri kombinácii šťavy z tohto ovocia spolu so zázvorom, aloe vera a kurkumou.

Páli a lieči

Viaceré druhy papriky, a to vrátane čilipapričiek sa chvália obsahom látky zvanej kapsaicín. Odbúrava zlúčeniny, ktoré vyvolávajú pocit bolesti v periférnom nervovom systéme. Okrem toho príjemne zohrieva telo, zmierňuje pocit studených rúk a nôh. Odstraňuje tiež bolesti svalov, uvoľňuje napätie a stres. Kapsaicín sa používa aj vo forme špeciálnych náplastí, ktoré sa počas krátkeho časového úseku prikladajú na odporúčanie lekára na bolestivé miesta, kde utlmí receptory vyvolávajúce bolesť aj na niekoľko týždňov či mesiacov.

Keď pomôže aj čert

Čertov pazúr je známy najmä v podobe masti, ktorá sa používa u ľudí, ktorých trápi osteoartróza. Ide o nezápalové ochorenie kĺbov a chrbtice, ktoré môže mať viaceré príčiny. Postihuje kĺbovú chrupavku, ale aj šľachy, svaly a kosti v bolestivom mieste. Medzi účinné látky čertovho pazúra patria predovšetkým prírodné glykozidy, ktoré majú silné protizápalové účinky. Okrem toho tlmia bolesť, upokojujú zápaly, urýchľujú hojenie rán. V rámci prevencie udržiavajú zdravé kĺby aj šľachy.

Skvelá dvojica

Odvar zo zázvoru sa tradične používa pri liečbe bolesti spojenej s horúčkou a chrípkou. Svoje využitie si však nájde aj pri potláčaní bolestí kĺbov a liečbe poranených svalov. Za týmito účinkami sa skrývajú fytochemikálie, ktoré tlmia zápaly v celom tele. V kombinácii s kurkumou je ideálnym pomocníkom aj pri liečbe iných ťažkostí, ktoré spôsobujú bolesť. Hlavnou zložkou tohto exotického korenia je antioxidant kurkumín, ktorý pomáha chrániť ľudský organizmus pred tvorbou voľných radikálov, čím zabraňuje poškodeniu buniek a tkanív. Kurkuma je účinná pri bolestiach spojených s trávením, vredmi a rakoviny. Rovnako pomáha aj pri zmierňovaní prejavov osteoartrózy.

Účinky podobné tabletke

Kôra bielej vŕby sa používa na liečbu zápalov a horúčky. Obsahuje látku zvanú salicín, ktorá má podobné účinky ako známe liečivo aspirín. Podľa nových štúdií sa používa najmä pri zmierňovaní bolesti v dolnej časti chrbta, a to v podobe čaju, tinktúry, kapsúl alebo prášku. Skvelým pomocníkom proti bolesti kostí, kĺbov a svalov je aj Epsomská soľ, ktorá patrí k bohatým zdrojom minerálnej látky horčík. Magnézium uvoľňuje svaly, zmierňuje kŕče a zlepšuje pohyblivosť. Využitie si nájde aj pri zmierňovaní príznakov depresie a úzkosti.

Video
Domáci elixír plný antioxidantov, ktorý posilňuje imunitu!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bolesť #depresia #ananás #tabletky