Ako odmerať stratu nezávislosti po srdcovom infarkte?

Vedci z JAMA Internal Medicine prišli na to, ako sa dá zistiť u pacienta miera samostatnosti po prekovaní infarktu myokardu. Jednoduchý test má ukázať, či je pacient schopný po odchode z nemocnice vykonávať bežné činnosti spočívajúce v kúpaní, obliekaní či nákupoch.

07.12.2019 06:00
srdce, EKG, tep. tlak, infarkt, hrudník, bolesť Foto:
I keď sa môže zdať, že po infarkte už máme nad chorobou vyhraté, opak môže byť pravdou.
debata

Ide o takzvaný test chôdze, vďaka ktorému sa vyhodnocuje pravdepodobnosť poklesu výkonnosti u starších ľudí po prekonaní infarktu. Výskum sa uskutočnil ako súčasť štúdie Yale University, ktorá skúmala výlučne pacientov nad 75 rokov, ktorí prežili infarkt. Srdcový infarkt je jednou z hlavných príčin úmrtí vo svete a viac ako tretina tohto život ohrozujúceho stavu sa vyskytuje u dospelých vo veku nad 75 rokov.

I keď sa môže zdať, že po infarkte už máme nad chorobou vyhraté, opak môže byť pravdou. Americkí vedci totiž odhadujú, že až 30 % pacientov stratí schopnosť starať sa o seba vrátane celkovej nezávislosti, ktoré môžu trvať aj niekoľko mesiacov.

Zaujímavý test nezávislosti

Štúdia, ktorú vykonala epidemiologička Alexandra Hajduk so svojím kolektívom skúmala dva a pol tisíc pacientov v takmer stovke rôznych nemocníc po celých Spojených štátoch amerických. Odborníci požiadali pacientov, aby počas hodnotenia vstali z lôžka, kráčali na krátku vzdialenosť, potom sa otočili, vrátili sa na miesto a posadili sa. Vedci zistili vzájomnú súvislosť medzi slabým výkonom pri teste a obmedzeniami, ktoré môžu ľuďom s infarktom robiť problémy v samostatnosti, a to najmä vo vykonávaní bežných denných úkonov, ako napríklad kúpanie, obliekanie, vstávanie zo stoličky či kresla a chôdze okolo domu.

Seniori túžia byť samostatní

„Tento test dokázal s veľkou presnosťou predpovedať, či pacienti stratia nezávislosť pri vykonávaní niektorých dôležitých úloh potrebných na nezávislý život,“ vysvetľuje Hajduk. Na základe týchto zistení, respektíve testu, môže personál nemocnice odhadnúť, do akej miery je človek po prekonaní spomínanej choroby schopný zvládnuť návrat do bežného života bez častej pomoci blízkeho okolia.

Ak teda pri spomínanom teste nedokáže pacient prejsť určenú vzdialenosť, zadýchava sa a má problémy pri vstávaní z lôžka, existuje vyššia pravdepodobnosť toho, že sa po návrte z nemocnice nebude o seba vládať postarať. Podľa Alexandry Hajduk sa v minulosti štúdie o hospitalizovaných starších ľuďoch zameriavali predovšetkým na to, či sa vrátia v krátkom čase do nemocnice a na úmrtnosť. V súčasnosti je pre seniorov najdôležitejšou otázkou najmä to, ako rýchlo sa môžu vrátiť do bežného života po prekonaní infarktu a či sa dokážu postarať o seba aj bez cudzej pomoci.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #srdcový infarkt #srdcovo-cievne ochorenia