Patrí zelená fazuľka do jedálnička seniora?

Drží si prvenstvo medzi strukovinami. Pre viaceré zdravotné benefity ju ocenia najmä starší ľudia, ktorých trápia časté zlomeniny, neposlušné srdce či cukrovka.

14.12.2019 14:00
zelená fazuľka, strukoviny Foto:
Do boja proti nádorových ochoreniam sa zelená fazuľka púšťa vďaka vysokému obsahu antioxidantov, ktoré sa dokážu popasovať s voľnými radikálmi.
debata

Zelené zdravie. Aj takto možno označiť drobné chrumkavé lúsky zelenej fazuľky, ktorá ochráni ľudí vo vyššom veku pred nebezpečnými zlomeninami. Ich výskyt sa často spája s nízkym príjmom dôležitého vitamínu K. Dostatočné množstvo spomínanej mikroživiny v tele zlepšuje vstrebávanie vápnika do kostí a znižuje vylučovanie tohto minerálu prostredníctvom moču. Odborníci tvrdia, že jedna šálka zelenej pochúťky ponúka takmer 15 mikrogramov vitamínu K, čo je približne 20 % odporúčanej dennej dávky. Táto strukovina sa však chváli aj samotným obsahom kalcia, čo v uvedenom množstve predstavuje štvorpercentné pokrytie jeho dennej potreby.

Nižšie riziko rakoviny

Do boja proti nádorových ochoreniam sa zelená fazuľka púšťa vďaka vysokému obsahu antioxidantov, ktoré sa dokážu popasovať s voľnými radikálmi. Vysoký výskyt týchto nebezpečných látok v tele sa môže podpísať pod zvýšené riziko vzniku nádorových ochorení. Antioxidantom kraľuje najmä luteín, ktorý sa zaraďuje medzi karotenoidy. Ľudia, ktorí konzumujú dostatočné množstvo luteínu v strave majú nižšie riziko vzniku rakoviny hrubého čreva, prsníka a pľúc. Ak by sme chceli zelené fazuľky umiestniť do rebríčka potravín bohatých na luteín, ocitli by sa na ôsmom mieste. Ďalším významným antioxidantom je vitamín C, ktorý v jesennom období chráni pred infekciami a vírusmi, ale oceňuje sa tiež ako doplnok výživy pri prevencii rakoviny.

Chvália si ich cukrovkári

Aj s úpravou hladín cukru v krvi si poradia zelené fazuľky. Niektoré štúdie preukázali, že pomáhajú pacientom lepšie zvládať príznaky cukrovky 2. typu. V tomto prípade sa chutná strukovina zaraďuje k regulátorom tejto choroby. Nakoľko diabetes súvisí s kvalitou zraku, netreba zabúdať na schopnosť zelenej maškrty chrániť zrak pred vznikom makulárnej degenerácie, ktorá sa spája so znížením schopnosti vidieť, postihuje sietnicu a spôsobuje stratu centrálneho videnia. Oči pre nebezpečnými ochoreniami chráni nielen známy luteín, ale aj látka zeaxantín.

Zabráni infarktu

Flavonoidy obsiahnuté v zelenej lahôdke pomáhajú chrániť srdce pred vážnymi ochoreniami. Flavonoidy sú polyfenolové antioxidanty, ktoré sa najčastejšie vyskytujú v ovocí a zelenine. Chutná strukovina má z tohto dôvodu silné protizápalové vlastnosti. Napríklad, účastníci testu, ktorí prijímali vyššie dávky týchto látok boli chránení pred trombózou, teda tvorbou krvných zrazenín na stenách ciev. Trombóza je jedna z najčastejších príčin vzniku srdcového infarktu, mozgovej mŕtvice či iných vážnych ochorení.

Žiadna kalorická bomba

Zelená fazuľka nepatrí medzi kalorické potraviny, pretože sto gramov tejto pochúťky obsahuje iba 30 kilokalórií. Z makroživín sa chváli najmä obsahom približne 2 g bielkovín a 7 g sacharidov. Patrí tiež k skvelým zdrojom vlákniny. Okrem vitamínov C, K a minerálnej látky vápnik ponúka tiež vysoké množstvo vitamínu A, ktorý chráni oči pred poškodením v dôsledku starnutia organizmu. Z minerálnych látok a stopových prvkov obsahuje tiež horčík a železo. Magnézium sa používa pri posilňovaní zubov, kostí a svalov. Železo má svoje nezastupiteľné miesto pri zdravej krvotvorbe.

Video
Bouneschlupp je Polievka so zelenými fazuľkami. Varí šéfkuchár Marcel Ihnačák

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cukrovka #strukoviny #srdcovo-cievne ochorenia #zelená fazuľka #zlomeniny