Dokáže červené víno pomôcť starším ľuďom?

Pohárik tohto iskrivého nápoja zabráni podľa vedcov vzniku zdravotných problémov u starších ľudí, ktoré môžu viesť k ťažkostiam s chôdzou či starostlivosťou o zovňajšok. Aj v tomto prípade platí, všetko s mierou.

21.12.2019 10:00
21-vino-3x Foto:
Lahodný červený nápoj obsahuje flavonoidy, ktoré patria k silným antioxidantom.
debata (4)

Liek či jed?

Odborníci na výživu sa nechali počuť, že červené víno môže byť nápomocné nielen pri úprave krvného tlaku, ale aj ako prevencia pred viacerými zdravotnými ťažkosťami. Lahodný červený nápoj obsahuje flavonoidy, ktoré patria k silným antioxidantom. Potláčajú zápalové ochorenia a bránia vzniku srdcovocievnych chorôb a rakovine. Víno však údajne „lieči“ zdravotné problémy u starších ľudí len vtedy, ak sa používa v malej miere. Nedávna štúdia zistila, že mierne popíjanie tohto druhu alkoholu znižuje riziko vzniku chronických zdravotných problémov, ktoré zhoršujú chôdzu či schopnosť udržiavania pravidelnej hygieny.

Nie viac ako 1 – 2 poháre

Naopak, víno nedokáže pomáhať ľuďom, ktorí holdujú alkoholu pravidelne. Vedci vykonali výskum v troch vlnách na vzorke vyše štyroch tisíckach ľudí obidvoch pohlaví s priemerným vekom 60 rokov. Za miernych až stredných užívateľov alkoholu sa považovali tí, ktorí vypili menej ako dva poháre červeného vína za deň u mužov a jeden pohár u žien. Ľudia, ktorí vypili viac ako 15 alkoholických nápojov týždenne sa považovali za ťažkých pijanov. Fyzické postihnutie bolo vo výskume charakterizované ako obmedzenie schopností s vykonávaním rutinných úloh, ako sú obliekanie, starostlivosť o telo, osobná hygiena, jedenie, jednoduché druhy prác či pravidelné prechádzky.

Všetko s mierou

Vedci zistili, že ľahké pitie spôsobovalo nižšie riziko rozvoja nových zdravotných postihnutí v porovnaní s ľuďmi, ktorí abstinovali alebo prepadli alkoholu. Podľa štúdie abstinenti a ťažkí pijani mali približne rovnakú šancu, že v priebehu nasledujúcich rokov budú trpieť chronickými zdravotnými problémami. Časť výskumnej vzorky, ktorá mierne popíjala červené víno, mala vyššiu šancu prežitia počas najbližších piatich rokov. Vedci zároveň tvrdia, že ľahká konzumácia alkoholu má výhody v prevencii zdravotného postihnutia u mužov i žien.

Zmierni osteoporózu?

Červené víno má na sto gramov približne 85 kcal. Obsahuje minerálne látky a stopové prvky vrátane železa, vápnika, horčíka, draslíka, mangánu, kremíku a zinku. Pochváliť sa môže obsahom vitamínu B1, B2, B6 či kyseliny listovej. Červené víno pomáha tlmiť zápaly, má antibakteriálne a antivírusové účinky. Oceňuje sa jeho schopnosť potláčať v malom množstve depresie, upravuje krvný tlak, hladinu cholesterolu. Vedci tvrdia, že môže byť účinné v boji proti trombóze či osteoporóze. Spomínaný alkoholický nápoj lieči hnačku, uvoľňuje nervovú sústavu a unavené oči.

Video
Snažíte sa do seba dostať cviklu a už neviete ako? Možno vám pomôže recept od Štefana Martinoviča na prípravu zaujímavého rizota.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #osteoporóza #červené víno