Seniorov chcú ochrániť pred bytovou mafiou

Rôzne ponuky na hypotéky. Aj takýmto lákadlám často nedokážu odolať seniori. V dobrej viere, že ich nikto nechce oklamať prichádzajú o strechu nad hlavou a ich príbuzní o dedičstvo. Ochrániť ich má nová reforma opatrovníctva z dielne rezortu spravodlivosti.

22.12.2019 12:00
panelák, byt, bývanie Foto: ,
Podľa platného právneho poriadku na prevod obydlia postačuje, aby bola zmluva uzatvorená v písomnej forme a aby podpis prevodcu na zmluve bol osvedčený na matrike alebo u notára.
debata (20)

Keď nezostane ani dedičstvo

Reforma Ministerstva spravodlivosti SR má priniesť ochranu seniorov pred takzvanou bytovou mafiou alebo pred niektorými novodobými nebankovkami, ktoré poskytujú takzvané reverzné (obrátené) hypotéky. „Organizácie na ochranu seniorov nám avizovali, že sa rozmáha prax ponúk týchto hypoték. Vyzerá to približne tak, že senior prevedie do vlastníctva nebankovky obydlie pod rúškom toho, že mu garantuje vecné bremeno doživotného užívania a príplatok k štátom vyplácanému dôchodku. Na začiatku to znie lákavo. Ak však senior po niekoľkých rokoch zomrie, vecné bremeno mu zanikne, potomkovia nezdedia nič a nebankovka získa nehnuteľnosť veľmi výhodne,“ vysvetľuje pre Pravdu hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti SR Zuzana Drobová.

Ako to funguje?

V praxi sa teda stáva, že nepoctivé inštitúcie môžu oslovovať seniorov vo vyššom veku alebo v horšom zdravotnom stave so spomínanou ponukou. V niektorých prípadoch nastáva iný problém. Seniorovi môžu do bytu nasťahovať agresívnych nájomcov, ktorí im urobia zo života peklo. „Senior potom sám odíde preč. Zostane bez domova a bez peňazí. Nakoniec prepadne do sociálnej siete štátu. Preto jedným z cieľov reformy je zvýšiť ochranu seniorov pri prevodoch obydlia alebo pri ich zaťažení, napríklad záložným právom alebo vecným bremenom,“ pokračuje hovorkyňa.

Súčasné riešenia nestačia

Podľa platného právneho poriadku na prevod obydlia postačuje, aby bola zmluva uzatvorená v písomnej forme a aby podpis prevodcu na zmluve bol osvedčený na matrike alebo u notára. „Upozorňujeme, že matrika a ani notár nezodpovedajú za obsah či výhodnosť zmluvy. Celé sa to odohrá niekedy len za päť minút za 3,5 eura. V expertnej skupine sa stále ešte len v rovine predbežných úvah zamýšľame nad tým, ako takéto prípady obmedziť,“ vysvetľuje Drobová.

Sprísnia sa podmienky prevodov

Kľúčovým riešením v rámci spomínanej reformy je preto zmena náležitosti právneho úkonu zmluvy tak, že kataster nehnuteľností povolí vklad vlastníckeho práva len vtedy, ak je scudzovací právny úkon urobený pred notárom vo forme notárskej zápisnice. Výhodou notárskej zápisnice je, že notár je povinný postupovať pri notárskej činnosti s odbornou starostlivosťou. Povinný je odmietnuť požadovaný úkon, ak je zjavné, že odporuje zákonu, obchádza ho alebo sa prieči dobrým mravom. Notár zodpovedá za škodu tomu, komu ju spôsobil. Notárska zápisnica musí obsahovať konkrétne náležitosti.

Ako to bude s opatrovníkmi

Reforma má súčasne pamätať aj na úpravu prípadov, kedy je osoba (opatrovanec) zastupovaná opatrovníkom a priniesť aj úpravu toho, že opatrovník nesmie v mene a na účet opatrovanca bez súhlasu súdu prevziať dlh, pristúpiť k záväzku, ručiť, zriadiť záložné právo na majetku opatrovanca, zriadiť notársku zápisnicu ako exekučný titul, vystaviť zmenku, zriadiť zabezpečovací prevod práva na majetku opatrovanca, vložiť majetok opatrovanca do obchodného majetku, prijať záväzok na zvýšenie základného imania ako nový spoločník.

„Rovnako opatrovník nesmie bez súhlasu súdu previesť nehnuteľnosť vo vlastníctve opatrovanca. Na ochranu opatrovanca sa v rámci reformy zvažuje to, že v prípade, že by záujmy osoby boli ohrozené alebo zanedbávané, súd z úradnej moci alebo na podnet blízkej osoby uskutoční neodkladné opatrenia,“ zdôrazňuje Zuzana Drobová.

Väčšia kontrola súdu

Súd môže uložiť opatrovníkovi povinnosť predložiť inventár majetku, predložiť výpis z účtu alebo uložiť povinnosť poskytnúť informáciu o konkrétnej záležitosti. Ak by opatrovník pritom „zanedbal“ svoje povinnosti, v takom prípade súd môže odňať alebo obmedziť jeho oprávnenie na zastupovanie. „V reforme sa navrhuje, že opatrovník má udržiavať s opatrovancom v potrebnom rozsahu osobný kontakt, a to podľa životných okolností opatrovanca. Ak nebol ustanovený výlučne na spravovanie záležitostí alebo uskutočňovanie právnych úkonov, na ktoré sa vyžaduje znalosť práva alebo správy majetku, osobný kontakt sa udržiava aspoň jeden raz v mesiaci,“ uzatvára hovorkyňa rezortu spravodlivosti.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #hypotéka #dedičstvo